Конференцията SXSW за тази година все още не е приключила, но от там се появиха доста интересни концепции и продукти. Един от тях е изобретение на японската компания Exiii, базирана в Токио. Джаджата се нарича Handiii и е едно от най-добрите постижения в сферата на механичните протези.

Виж още: Ревю на LG G Flex 2

Както можете да видите от снимката по-горе, ръката е доста красива и има интересен футуристичен вид, но това не е най-хубавото при нея. Handiii е също така изключително достъпна, тъй като за разлика от познатите ни досега такива протези, се предлага от днес на цени под 300 долара. Тайната се крие в това, че е 3D-принтирана, като може лесно да се поправя с 3D-принтирани части, което става много бързо. Също така може да бъде поръчана в какъвто цвят желае клиентът.

Протезата на Exiii работи на миоелектричен принцип – приема сигнали от свиващите се и отпускащите се мускули и сухожилия, за да движи ставите си на пръстите и китката. По този начин може да извършва редица полезни в ежедневието действия – да хваща, мести, върти и т.н. Чрез свиване на точните сухожилия може да се използват само определени пръсти, така че ползвателят да не се чувства ограничен в действията си. За да може да извършва всичко това, ръката се свързва със смартфона и един EMG сензор, отчитащ движението на мускулите. По този начин Exiii превръща своята ръка-протеза във връх на достъпните високи технологии, които да помагат на хора в затруднено положение. А ако всичко това не звучи достатъчно хубаво, има и още нещо – компанията се стреми да направи всичко свързано с ръката open source, или продукт с отворен код.

Handiii може да бъде поръчана още днес, като производителите се извиняват предварително за възможни забавяния в доставката, които се дължат на голямото количество поръчки. Просто не могат да смогнат на принтирането. От протезата ще се възползват  на първо място инженерни институции за изследвания, след което ще бъде разпратена на частните клиенти.