Просто сложете пръста си на обектива на камерата

Най-новата ексклузивна функция на Google е възможността да проследявате сърдечната и дихателна честота без допълнителен хардуер. Компанията сподели, че телефоните Pixel ще проследяват тези статистически данни, като използват само съществуващите камери на устройствата.

И преди сме виждали измерване на пулс чрез смартфоните благодарение на линията Galaxy на Samsung. От Galaxy S5 през Galaxy S10, можем да проследяваме сърдечния ритъм чрез физически фотоплетизмографски (PPG) сензор на гърба на телефона. Потребителите просто трябва да натиснат пръст върху сензора и да получат данни за сърцето си в рамките на секунди.

Иновация от Google

Телефоните Pixel нямат PPG, но решението на Google не е много по-различно. PPG използва светлина (обикновено зелен светодиод) върху кожата ви, която се отразява от кръвния поток обратно до близката фоторецепция. По принцип това е специализирана камера. Решението на Google за Pixel просто използва действителната такава.

Изчисляването на честотата на дишане използва предната камера. За целта трябва да подпрете телефона към нещо, да включите селфи камерата и докато главата и торсът ви са видими, ще можете да получите сърдечен ритъм и дихателни честота.

Надеждни устройства

От нашата практика сме заключили, че за проследяването на пулса е най-добре да се разчита на интелигентните часовници и фитнес тракерите. Преносимите устройства могат да бъдат в контакт с ръката ви през цялото време и да засичат пулса пасивно, докато тренирате или просто се движите. Телефонното решение изисква да спрете това, което правите, да отворите приложението, да притиснете пръста си към сензор и да задържите неподвижно за няколко секунди, до получаване на данните.

Всичко това определено не е нещо, което бихте искали да правите по време на тренировка. В крайна сметка Samsung се отказа от тази функция, като отряза PPG сензора от Galaxy S20. Опцията се радва на малко по-голяма популярност, когато е безплатна и не изисква специален хардуер, но все пак предпочитаме използването на фитнес тракер, особено когато такива се предлагат за $30.

Надеждност на данните

Двете нови функции на Google ще проследяват малки физически сигнали на ниво пиксел. Такива са движение на гърдите за измерване на дихателната честота и фини промени в цвета на пръстите за сърдечната честота. Сензорът за пулс е точен в рамките на 2%. Компанията няма одобрение от FDA за нито една от тези нови функции, така че те са само за общо ползване и на тях не може да се разчита за медицинска диагноза или за оценка на здравословни състояния.