Google пуска базиран на AI чатбот на име Bard, за да се конкурира с ChatGPT. Чатботът ще бъде тестван от група потребители преди публичното му пускане през следващите седмици, според съобщението на компанията. Bard е изграден върху съществуващия езиков модел на Google LaMDA, който един от инженерите описва като толкова подобен на човека в отговорите си, че вярва че е разумен. Google също представи планове за нови AI инструменти за своята търсачка.

AI чатботовете, включително ChatGPT, са предназначени да отговарят на въпроси и да намират информация, разчитайки на интернет като огромна база данни от знания. Въпреки това има опасения, че тази база данни може да съдържа и вредна и невярна информация. Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, написа в блога на Google, че Bard има за цел да „комбинира широчината на световното знание със силата, интелигентността и креативността на нашите големи езикови модели“. Пичай подчерта необходимостта AI услугите на Google да бъдат „смели и отговорни“, но не предостави подробности за това как Бард ще предотврати споделянето на вредно и невярно съдържание, нито как ще го различава от истината.

Първоначално платформата ще работи с олекотена версия на LaMDA, което ще позволи на повече потребители да имат достъп до нея наведнъж с по-малко потребление на енергия. Съобщението на Google следва спекулациите, че Microsoft е на път да въведе AI chatbot ChatGPT в своята търсачка Bing.

ChatGPT може да отговаря на въпроси и да изпълнява заявки в текстова форма, въз основа на информация от интернет от 2021 г. Той може да генерира речи, песни, маркетингови текстове, новинарски статии и студентски есета и в момента е безплатен за потребителите, въпреки че OpenAI наскоро представи платен план. Експертите смятат, че крайната цел на чатботовете е да заменят кликането в търсачките по различните сайтове, с един единствен категоричен отговор при търсене в интернет. Пичай заяви, че AI може да помогне на потребителя, като отговаря на въпроси с много или без нито един правилен отговор. Той добави, че скоро потребителите ще видят базирани на AI функции в Google Търсене, които ще събират сложна информация в лесни за смилане и визуализиране формати.