Батерията винаги е била проблем, не само при Android, но при смартфоните като цяло — никога не стига и все се намира нещо, което точи батерията повече, отколкото трябва. Изглежда обаче Google най-накрая имат решение, което може да помогне.

В новата версия за разработчици на Android 8.1 Oreo, Google са включили функционалност, която показва кое приложение използва прекалено много от батерията и по какъв начин. Всичко това се вижда в новото приложение Battery, където потребителите могат да следят състоянието на батерията.

След обозначаване на проблемната апликация, Android дава насоки как да се справите с прекомерното използване на енергия — от просто убиване на процеса, до спиране на достъпа до дадени функции като намиране на местоположението чрез GPS.

Не е ясно дали тази функционалност ще остане налична и за финалната версия на Android 8.1 Oreo, тъй като Google понякога само тестват подобни и след това ги зарязват. Въпреки това, изглежда компанията върви в правилната посока и подобна функция в апликацията Battery би била изключително полезна.