google-nighthawk-balloon

Правителството на Шри Ланка сключи споразумение с Google за по-добро разпространение на интернет достъпа в страната. Интересното в случая е, че това ще се случва с помощта на балони.

Вече известно време Google експериментира с балони, които могат да служат като надежден източник на интернет достъп. Партньорството с Шри Ланка ще даде възможност на компанията да изпробва своите прототипи, както и да подобри текущото ниво на разработка.

Достъпът до интернет в този регион е доста небалансиран, така че сделката ще помогне и на двете страни – Шри Ланка ще получи възможност за по-добра свързаност със света, а Google ще има перфектната възможност да представи своята технология на показ.

Населението на страната е около 22 милиона, но едва 606 хиляди домакинства имат фиксирана връзка към мрежата. Около 2.8 милиона хора разчитат на интернет чрез мобилни данни. Балоните на Google са създадени съвместно с дизайнера на аерокосмически съоръжения Raven Aerostar. Летателните машини на Google ще използват LTE антени, които ще дадат възможност на наземните потребители чрез смартфон или USB модем да се свържат с тях.

Google информира, че балоните могат да стоят във въздуха непрестанно за 100 дни. Очакваме да видим мрежата в действие, когато се пуснат първите устройства във въздуха.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS