Първият таблет изцяло проектиран и създаден от Google – Pixel C – се очертава като един от добрите таблети тази година… с малки изключения. Много от пробвалите го вече хора споделят, че операционната му система (Android 6.0 Marshmallow) не допринася с нищо кой знае какво за по-удобното преживяване при работата с таблет. При наличието на добра хардуерна клавиатура, би трябвало да видим и функционален split-screen, който да подобри продуктивността на потребителя.

Вместо това обаче, на Android му липстват приложения, специално разработени за таблет и това пречи. Вчера в reddit се появи екипът, разработващ софтуер за Google, за да отговаря на въпроси от интернет общността. На въпросите свързани със split-screen функционалността, директорът Глен Мърфи отговори така:

„Вече работим здраво над много подобрения за Android в тази насока. Има много неща, като multi-window, с които се занимаваме много – надяваме се скоро да можем да ви споделим повече.“

Андрю Бауърс пък добавя следното:

„Работим над много неща за N, които разбира се, ни се искаше да сме имали вчера. Но ще развалим изненадата за N ако споделим всички тях. Работим по split-screen!“

Тук Google загатват отново следващото име на голяма версия Android – това ще е Android N. Това е работното кодово заглавие; дали обаче очакваме то да е версия 6.1 или 7, още е рано да се каже.

Компании като Samsung поддържат split-screen в своята разработка на Android отдавна, само че, както споменахме по-горе, приложенията не работят добре с нея, тъй като нямат разработени версии специално за по-голям екран. Естествена поддръжка по подразбиране на split-screen в Android би била добре дошла за потребителите, след като Microsoft и Apple наскоро представиха такава за своите операционни системи и таблети.