google powered by android

google powered by android

Google въвежда ново изискване към производителите на мобилни устройства. Компанията иска на стартовия екран на всички апарати, работещи с нейната операционна система, да присъства надписа “Powered by Android”. Това ще позволи лесното й различаване от модифицираните варианти, които се използват при Nokia X и Amazon Kindle Fire например.

Надписът ще бъде задължителен за всяко устройство, което получава сертификат за използване на услугите на компанията, Google Mobile Services. Google няма нищо против производителите да добавят свой потребителски интерфейс, независимо дали той прави работата на операционната система по-добра или по-лоша, но за да получат сертификат за работа с услугите на интернет гиганта, апаратите трябва да показват “Powered by Android” на стартовия си екран.

За пръв път видяхме този надпис при Samsung Galaxy S5 и новия HTC One M8, но изискването не се отнася само до новите модели, а касае и вече съществуващите такива, което означава, че следващия път, когато получите ъпдейт, той ще съдържа и тази добавка. На пръв поглед това може да няма особена логика, при условие, че Android господства на пазара, но като се замислим колко хора, които тепърва навлизат в света на смарт устройствата всъщност различават операционните им системи, може би ще стигнем до друг извод. С този си ход компанията ще улесни новите потребители при избора на устройство – още със стартирането му те ще узнаят дали поддържа всички услуги на Google и достъп до Google Play, дали работи с модифицирана версия на операционната система или въобще не използва Android.