Както и миналата година, вчера Google представиха версията за разработчици на новата операционна система Android O. И макар все още да не знаем как точно ще се казва осмото поколение Android, вече имаме официална информация какво ще ни донесе.

От предварителната версия на Android O виждаме, че едно от основните неща, от които ще можем да се възползваме, е функционалността background limits. С нея операционната система ще ограничава това какво могат да вършат приложенията на заден фон, така че да може да се пести батерия. Тези лимити ще бъдат автоматични, така че разработчиците ще трябва да се запознаят с тях от рано.

Друга удобна функционалност е групирането на нотификации, които потребителите ще могат да управляват. Вместо да се занимавате да настройвате нотификациите за всяко отделно приложение, с Android O вече ще можете да променяте начинът на работа на цели категории от нотификации и така да направите работата на своя смартфон по-удобна.

android-o-icon-masks

Ако всичко това не ви е достатъчно, Android O ще позволи и адаптиране на иконите на приложения — операционната система ще предоставя маски за кръгли и заоблени правоъгълни икони. След това смартфоните на различните производители ще могат да се възползват от тях за да показват различните икони в стил, който предпочитат. Всичко това ще става автоматично.

Към първоначално представените новости още спадат и приложно-програмни интерфейси (APIs) за автоматично попълване на формуляри (например за пароли, банкови карти и т.н.), поддръжката на LDAC кодекът за по-високо качество Bluetooth аудио стрийминг, както и Picture in Picture mode. Wi-Fi Aware пък ще позволява свързването на две или повече устройства през Wi-Fi без нуждата от наличен интернет.

Разработчиците и всички останали ентусиасти вече могат да свалят предварителните версии на Android O за Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus Player, Nexus 6P и Nexus 5X от сайта на Android. Тъй като това не са бета версии, те трябва да бъдат ръчно флашнати върху въпросните устройства. Предупреждаваме също така, че софтуерът е предназначен за разработчици и не предоставя пълно преживяване, подходящо за ежедневна употреба.

По думите на Google, бета версия за Android потребителите можем да очакваме когато конференцията Google I/O наближи.