Galaxy S5

Наближава пролетта, а слуховете за следващия флагман на Samsung се разгорещяват. Появи се нова концепция за характеристиките, които е твърде вероятно да видим в предстоящия Galaxy S5, публикувана в YouTube канала на T3: The Gadget Experts.

Видеото разкрива една от чертите на серията Galaxy, която медиите разнищват всяка година, но Samsung и до ден днешен не променя. Да, става дума за металния корпус на телефона. Немалко привърженици на марката вече се умориха от „добрата стара“ пластмаса и очакват именно смартфонът, който носи нещо метално в себе си. Засега корейците не се отмятат от вижданията си, че подмяната на пластмасата с метал ще направи устройството твърде тежко. През 2014 е възможно най-накрая да станем свидетели на промяна в статуквото на Samsung.

Тази година всички говорим за бум на мобилните устройства с 2K дисплеи. Това е поредната крачка напред в развитието на потребителските технологии, която ще вдигне летвата наистина високо за всички играчи на пазара — а това означава единствено добри новини за потребителите. Слуховете за дисплей с 2560х1440 пиксела резолюция се завъртяха първо за Oppo. Това бе първата компания, която представи телефон с Full HD дисплей. Със сигурност тази година ще станем свидетели на модели, които се хвалят с подобни характеристики. Но все още никой не смее да коментира колко тежко ще се отрази това на батерията.

Колкото до хардуера, през 2014 г. едва ли ще има огромни изненади. Предполага се, че Samsung Galaxy S5 ще има конфигурация с 4GB оперативна памет, осемядрен процесор с 64-битова архитектура, следвайки примера на iPhone 5S. Броят на ядрата не е нищо ново, а архитектурата е новият мобилен стандарт, който очаквано се наложи от Apple. Единственото, което не се връзва в слуха, са четирите гигабайта оперативна памет. Но само времето ще покаже дали е така.

[cquote]Има само спекулации около хардуера, а софтуерът остава на заден план[/cquote]

Продължаваме с добре познатите Magazine UX и версия 4.4 на Android. Новият интерфейс определено буди интерес. Явно визията на Windows Phone се харесва на корейския производител, затова дизайнерите му са адаптирали тази философия при разработката на Galaxy S5.

Почти сигурно е, че камерата на Galaxy S5 ще предлага 4K и 16MP сензор. Това обаче не е никакъв критерий за подобрено качество на снимките — въздържаме се от коментар, докато не видим дали ще има промени по отношение на големите на пикселите и по-задълбочена софтуерна оптимизация.

Отговарят ли тези идеи за характеристиките на Galaxy S5 на вашите изискавания — или има какво още да се желае от Samsung?