Ч

естно, вече бях загубил всякаква надежда, че Samsung някога ще направят метален телефон, който да си заслужава. Лично за мен всичко след Galaxy S2 насам ставаше все по-зле от гледна точка на визия и виждайки колко много хора са недоволни от това, просто не разбирах защо корейците не правят тази крачка.Все пак трябва да се отговаря на исканията на потребителите, но Samsung не го правеха.Вярно е, и техните телефони имаха своите предимства – като ниското тегло или по-малката възможност телефонът ти да стане на сол, ако го изпуснеш, но това едва ли е най-важното. В днешно време хората искат телефонът да е красив. Все пак това си е като част от нас през последните години и макар да е функционален, той трябва и да е красив. Е, мисля, че мога спокойно да кажа, че такъв телефон вече имаме в лицето на Samsung Galaxy Alpha.

 

Дизайн и външен вид

 

В моите разбирания за красиво и стилно, Galaxy Alpha определено е близо до топ позициите, предлагайки едновременно визия, компактни размери и ниско тегло. Учуден съм, че корейците направиха нещо такова и дори мога да кажа, че съм приятно изненадан от този факт. Телефонът е красив, откъдето и да го погледна. Как става номерът обаче? Знаете, че Samsung имат фетиш към пластмасата и до голяма степен си я запазиха и тук. Това обаче е и основната причина за ниското тегло от само 115 грама. Истината е, че пластмасата не е премиум материал. Има своите неоспорими предимства, но премиум не е едно от тях. Хубавото е, че задният капак поне приляга добре в цялата концепция на телефона, позволява достъп до батерията и не разваля чак толкова много удоволствието. Както се и досещате, премиум усещането идва от металната рамка, която е като кейс и наистина е от метал. При това има скосени страни, които го правят още по-красив. Страничните бутони също са метални, доста добре издадени и отчетливи, което ми направи приятно впечатление.

Виж повече инфо в eMAG

 

Като размери мога да кажа, че това е един от малкото телефони, които са ми били толкова удобни. Както повечето от вас знаете, в момента основно движа с LG G3, преди това бях с iPhone 5S и разни други. Така или иначе сменям телефоните всеки ден, но този специално ми пасна доста добре. Нито пречи, докато го носите в джоба, нито е прекалено малък, за да е неудобно, докато пишете или нещо подобно. За работа с една ръка е чудесен, макар че моите ръце  са големи и дори LG G3 не ми е проблем. С дебелина от 6.7мм, Galaxy Alpha е един от малкото телефони в момента, които могат да се похвалят с толкова малък профил.

Ако не сте се замислили още къде е уловката, то сега ще ви я издам. От всички гадории, които може да получите в следствие на металната рамка, лошото качество на мобилните услуги сигурно е най-гадната. Не изключвам възможността да е от бройката, която ползвах, но нивото на сигнала често падаше, на моменти имаше смущения от моя страна докато говоря, а интернетът през мобилната мрежа и през Wi-Fi просто не е за разказване. Идвало ми е на моменти да го ударя в земята, защото просто ми писваше да чакам да зареди дадена страница или Facebook, или каквото и да е. После на моменти се оправяше, след това пак почваше старата песен. Това е познат проблем, който Apple имаха в началото, когато започнаха да пускат телефони с метална рамка и мисля, че и Samsung в момента имат шанс да се поопарят.

Всъщност, като изключим тези мрежови проблеми, които изпитах с Galaxy Alpha, друго, което да ме подразни чак толкова много, не се намери. Забелязах, че някои хора се оплакваха от дисплея и реших малко повече да се заема с тестовете му. Мога да ви кажа, че дисплеят си е много добре. [lquote]Липсата на Full HD не е чак толкова голям проблем[/lquote]4.7-инчов HD Super AMOLED дисплей, ако не ви говори нищо, то аз ще ви го кажа – картина като на всеки друг Samsung. Може би с малки изключения и евентуално за някои по-претенциозни потребители с много набито око, които виждат пиксели. За мен дисплеят си беше добре, без да изпадам в детайли и да се забатачвам с някакви замервания и прочие. Ясно е, наситени цветове, черното си е черно, бялото си е бяло. На моменти може би малко ми синееше, но като цяло е супер. Не е Full HD или чак Quad HD, но на 4.7-инча мисля, че е ок. Разбира се, PenTile матрицата създаде малко съмнения според мнението на специалистите, на чиито коментари попаднах в мрежата, но това за мен вече са някакви дребнави неща. Нито видях проблеми при ползване на открито, нито при гледане под ъгъл, а ако на някого цветовете му дойдат прекалено пресатурирани, в настройките на дисплея ще намерите няколко режима, чрез които да промените това.