Ferrari, една от най-емблематичните марки за спортни автомобили в света, продължава да ни изумява с творенията си. FXX К е новата перла в колекцията на компанията, която ще бъде представена официално на Yas Marina кръга, следващия уикенд в Абу Даби. FXX К всъщност е Ferrari LaFerrari, но с доста повече спортен дух, както виждате и от снимките.

ВИЖ ОЩЕ: Да караш Mercedes

Както подсказва името, FXX K е член на XX програмата на Ferrari, която е доста уникална в автомобилния свят. В общи линии, компанията открива супербогати фанатици на марката и им продава нелепи прототипи, които остават притежание на Ferrari. XX автомобилите не могат да се карат по улиците и, когато собствениците им не се състезават под зоркото око на Ferrari, която им ги доставя до пистите, те ги поддържат от тяхно име през цялото време. Програмата започна с [rquote]Ferrari FXX K не може да се купи от всеки и не може да се кара по улицата[/rquote]Enzo базирани FXX, след което мина през 599 XX и най-накрая стигна до LaFerrari.

Подобно на LaFerrari, FXX K е хибрид, но както бензиновият V12 двигател, така и електромотора са били подобрени значително. В комбинация, тези две системи дават 1035 конски сили, в сравнение с едва 949 конски сили при стандартния модел. „К“ в този случай означава KERS. Тези системи от кинетични енергийни системи за възстановяване са били използвани във Формула 1 от години, но това приложение е може би най-агресивното в производството на автомобили до този момент.

Дори да имате парите за такъв автомобил, Ferrari не разкрива подробности около ценообразуването. Както и при много от най-ексклузивните автомобили на Ferrari, това няма да е сделка, в която вие ще търсите колата, просто защото тя ще ви намери. Явно трябва да имаш доста връзки и да си виден фен, защото иначе ще може да гледаш тази кола само на снимка.

FXX K