Титлата на Bugatti Chiron беше отнета

Всичко е в реда на нещата. Новостите ни заливат на всяка крачка и вчерашният победител днес е застрашен от по–добрите свои последователи. Така стана и с най-бърза кола на света. Наскоро беше документирано, че хипер автомобилът SSC Tuatara е постигнал скорост от 508,73 км/ч на път по магистрала 160 близо до Лас Вегас.

Предишният рекорд принадлежеше на предсерийния прототип Bugatti Chiron с невероятните 490,47 км/ч. Ако си мислите, че се е случило отдавна, грешите! Това беше постигнато миналата година. Предшественикът на Bugatti беше Koenigsegg Agera RS и рекордът, който записа не надхвърли 447,18 км/ч.

Зад волана на Туатара беше Оливър Уеб, 29-годишният британец. При първото си пътуване той ускори до 484,53 км/ч, а в обратна посока постигна забележителните 532,93 км/ч. Числата надминават тези, които бяха записани в световните рекорди на Гинес, а именно скоростта на Bugatti Veyron. Въпреки това този първи опит подлежи на разглеждане и оценка, за да измести своя предшественик.

Кой стои зад новата супер кола?

SSC е доста скромна марка, що се отнася до автомобилостроенето. Създадена е през 1998 г. и към настоящия момент има само 24 служители. Преди това се е наричала Shelby Super Cars Incorporated, както можете да се досетите, сегашното му име е съкращение от това.

За разлика от предишните притежатели на рекорди като Bugatti, Koenigsegg и Lamborghini, SSC няма дълга история или големи бюджетни и задълбочени производствени серии. Това е отчасти причината, поради която ще бъдат произведени само сто от тези феноменални автомобили. Приблизително 20 броя за година. Компанията се стреми да превърне този малък обхват на действие в своя полза.

Още два световни рекорда остават в миналото

Шелби са съоснователи на SSC и изявяват своето становище, че тестването на супер колите в реалния свят би изисквало промяна при дизайна на някои компоненти или сглобки. Нуждата от това е да се постигне по-висока производителност. Екипите за проектиране и разработка са работили усърдно за подобни нововъведения и са отстранявали или поставяли нови елементи буквално за часове. Всички нови части са претърпявали развитие в движение и са били тествани броени часове след монтирането им.

Заедно с рекорда за най-бързо производство, хипер автомобилът Tuatara счупи още два световни рекорда. Те са съответно за най – бързо изминатия километър по обществен път при 503,92 км/ч. Вторият е за най – висока постигната скорост на обществен път, която е 517,16 км/ч.