Google представи нова услуга, която ще бъде налична за всички потребители с Android 6.0 Marshmallow и по-нова OS, с ъпдейт към Google Play Services 11.7. Тя се нарича Fast Pair и наподобява лесното свързване на безжичните AirPods към iPhone.

Идеята на Fast Pair е да улесни свързването на Android смартфона ви с Bluetooth аксесоари. Вместо да влизате в Settings менюто, да избирате близкото устройство, да въвеждате код за сдвояване и да чакате, можете да направите всичко това само с едно кликване.

Когато Fast Pair е активен, Android устройството ви сканира за близки поддържани Bluetooth Low Energy устройства. Когато такова бъде открито, на дисплея ви се появява нотификация с модела на устройството и негова снимка. При кликване на нотификацията, свързването се извършва, като за това се изпраща пакет към сървърите на Google, където се пази информация за продуктовия номер на аксесоара. По този начин сдвояването става бързо и сигурно. След сдвоявяне, ако слушалките например притежават собствено приложение, Android може да ви подкани да го свалите, отново с нотификация.

Към момента Fast Pair поддържа само два модела слушалки — Google Pixel Buds и Libratone Q Adapt On-Ear, като Google насърчават производителите на Bluetooth аксесоари да се свържат с тях, за да може поддръжката да се разшири.