След като през декември Facebook започнаха да тестват Messenger Kids под iOS, сега TechCrunch докладват, че чат приложението се е появило в Amazon Appstore, като освен това е налично и за Amazon Fire таблети.

Напомняме, че Messenger Kids е чат приложение, насочено към деца под 13 годишна възраст и създадено да отговаря на изискванията на Children’s Online Privacy and Protection Act (COPPA) в САЩ. Автентикацията става с Facebook профил на родителя на детето, който администрира всичко — избира потребителско име за детето, като освен това избира и с кои Facebook профили може да си чати то. Само одобрените имат достъп. Няма реклами, няма следене, а ако детето докладва някакво съдържание, това бива автоматично съобщено на родителя.

Въпреки многото рестрикции и контрол вътре в приложението от страна на родителите на децата, които ползват Messenger Kids, апликацията понесе редица критики още през декември. Създателят на True Ventures Ом Малик (Om Malik) оприличи Facebook на компаниите производители на цигари:

Доколко е правилно децата да имат достъп до чат приложения още от 6 годишна възраст (Messenger Kids е насочено към подрастващи между 6 и 12 години), е много сериозна тема. Според критици на апликацията, с нея Facebook си подсигуряват нови потребители в лицата на тези деца, когато не навършат 13 години.