Снимка: Getty Images

Анализатори предвиждаха, че последното тримесечие на 2016 година ще донесе на Facebook приходи от 8,51 милиарда долара — 46% повече от същия период през 2015. Това обаче не се оказа точно така, защото интернет гигантът обяви приходи от 8,8 милиарда, или цели 51% повече.

В обръщението към инвеститори вчера също бяха споделени още цифри. Печалбите за Facebook са на стойност 3,56 милиарда долара за последното тримесечие, докато за цялата 2016 година приходите са 27,6 милиарда долара. В сравнение с 17,93 милиарда за 2015, това е огромен скок и показва колко силно се е разрастнала социалната мрежа през последната година. Наскоро бе отсъдено Facebook да изплатят обезщетение от 500 милиона на ZeniMax, които претендираха за произхода на Oculus Rift. Това обаче надали ще нарани гиганта особено.

Към момента, 1,23 милиарда души използват Facebook всеки ден. Анализатори смятат, че до средата на тази година броят активни потребители месечно ще стане 2 милиарда. Освен това, Facebook споделят, че броевете активни потребители и мобилни потребители започват да се доближават едни до други и в някакъв момент двете определения ще станат едно и също. Това е чудесна новина за Марк Зукърбърг и компания, защото 84% от всички приходи от реклами в социалната мрежа идват от мобилни устройства.

През ноември финансовият директор Дейвид Венър обяви пред инвеститори, че през 2017 година се очаква растежът в приходите да намалее. Ще видим дали това ще стане.