Всички помним Home, амбициозният, но може би малко пресилен опит Facebook да застане начело на смартфона ви като превърне операционната система в един голям News Feed. Това стана преди две години и още тогава проектът умря, оставайки със само около 5 милиона сваляния. Сега социалната мрежа се стреми отново да бъде централна част, когато става въпрос за вашия телефон, като замени вграденото приложение за обаждания на Android свое такова. Представям ви Hello.

VoIP (Voice over IP) обажданията по телефона не са нищо ново – Viber и Skype имат стотици милиони сваляния и едва ли познавате някой, който да не ги ползва. Google Hangouts също предлага това, но не е кой знае колко популярен. Дори в Messenger приложението на Facebook има възможност да се обадите на тези, които са добавили телефона си в своя профил. Защо тогава ни трябва нещо ново, още повече то да замени вграденото приложение и да поеме всичките ни обаждания? Искаме ли мобилните ни разговори и телефонни контакти да се смесват с тези от Facebook профила ни? Явно от социалната мрежа смятат, че това ще е в плюс за потребителите, по един или друг начин, благодарение на допълнителните услуги, които тяхното приложение предлага. А какво са те?

Веднъж инсталирайки Hello, ще видите, че в основната си част то прилича на обикновен стандартното приложение, което имате на смартфона си – от ляво надясто табовете му са съответно последни обаждания, за набиране, контакти и настройки. Разбира се, трябва да се логнете с Facebook профила си, подобно на Messenger. Основната разлика е, че когато някой ви се обади, се случва едно от три неща: ако номерът на въпросния човек е в контактите ви, ще видите номера и снимата му, ако има зададена такава; ако е в списъка ви с приятели, виждате профила му; ако не, системата показва негова снимка, родния му град и имейл (което се надявам да се показва, само ако е настроен да бъде публично видим). Когато разговорът приключи, можете да видите повече информация за него, ако има налична. Но какво за нежеланите обаждания?

Facebook хвалят Hello с много добрата му система за филтриране на нежелани обаждания. Независимо дали става въпрос за непознати номера от хора, които нямате в приятели, или такива от контактите ви, можете да ги блокирате. Действието само по себе си не е блокиране, а по-скоро препращане към гласова поща. Има и друго – компанията поддържа база данни с често докладвани, като нежелани за обаждане номера, които автоматично не допуска изобщо да достигнат до вас. Дали това ще спечели потребителите, още е рано да се каже.

Добре де, Hangouts на Google също предлага замяна на вашето приложение за провеждане на разговори. С какво това на Facebook ще застане на по-предна позиция, имайки предвид, че Hangouts изобщо не е толкова популярен. VoIP обажданията се модерни и евтини (безплатни), но хората все още разчитат на собствените си контакти. Операторите предлагат все по-примамливи оферти с безброй безплатни минути, така че изобщо има ли смисъл да се хабим като сваляме още едно приложение за обаждания? Може да не искам някакви случайни непознати хора от Facebook да могат да ми се обаждат.

Компанията ще се опита да привлече потребители чрез още една интересна функция. Възможността да се обаждате на ресторанти, други заведения и институции директно през вградената в Hello търсачка. Има ли заведението, в което искате да отидете довечера профил във Facebook и добавен номер за връзка към него, то можете да се обадите директно от там. Социалната мрежа също така поддържа огромна база данни и за това, но могат ли да се мерят с базата данни на Google, която също е вградена в Haungouts?

„С Facebook ние се стремим да направим света едно по-отворено и свързано място. Това е в сърцето на мисията ни“, каза  продуктовият мениджър Андреа Вакари. Компанията няма да се стреми да печели пари от Hello и създателите смятат, че може би няма да достигне нивото на Messenger. Не очаквайте скоро и iOS приложение, но заменяйки вграденото приложение за обаждания на Google, може би апликацията ще се хареса на определен кръг от хора, които комуникират главно във Facebook. Вие на какво мнение сте за Hello?

google-play-store-icon

 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS