Smart Apps: Направете снимките си вълшебни с Pixlr

0

Знаете, че обичам фотографията. Може би повече обичам да правя видео, но и снимките са важна част от ежедневието ми и в днешния епизод на Smart Apps ще ви покажа приложението, с което обработвам снимките от телефона си, когато съм в движение. Това е Pixlr.

Трябва да призная, че в интернет може да намерите много приложения и има такива, които са много по-известни от Pixlr. Примери за това са Snapseed, VSCO Cam, Adobe Lightroom, Retrica и т.н., но на мен лично ми харесва това поради няколко причини и първата е, че много лесно може да се ориентиране кое как се прави и как работи. Още с отварянето му, приложението предлага да направите снимка с камерата, да прикачите някоя от галерията или да направите фото колаж. В 100% от случаите аз първо си правя снимката с вграденото камера приложение и чак след това прибягвам до редакцията, но все пак, ако искате, можете да ползвате и Pixlr. От това, което съм забелязал, ползвайки тези приложения за направата на самата снимка, понякога води до намаляване на качеството на суровия кадър. Не при всички е така де, но предпочитам да си ползвам вграденото за по-сигурно.

С Pixlr редакциите стават бързо и лесно като детска игра

Имайки готова снимка, която е в галерията ми, лесно мога да я добавя в Pixlr и да започна да правя магии. В долната част на екрана ще видите всички интрументи на редактора, с които да подобрите снимката си и които са ви нужни като цяло. Менютата са наименувани и са много лесни за работа. Можете да променяте яркостта, контраста, сатурацията, цветовете, да блървате снимката или само част от нея. Има опция за изрязване на част от кадъра, завъртане и изчистване на шума. Има още много неща, които може да правите, но най-базовите са това и буквално за не повече от минута може да оправите всички недостатъци, които има в дадена снимка.

pixlr-screenshots

Като приключите със стандартните подобрения по снимките, вече може да преминете и към ефектите. Трябва да отбележа, че няма подходящи за абсолютно всяка ситуация, но има достатъчно, за да направите снимките си още по-яки и ефектни за споделяне. Не бих казал, че с тези ефекти ще докарате реалистичен вид на изображението, но така или иначе никой не споделя и харесва такива снимки. Ако сте ползвали другите приложения до този момент, като VSCO Cam или Retrica, може да забележите малко по-малко ефекти, но лично мен тези ме устройват, а пък, ако много държа, с малко повече игра, може да докарате ефект, който го няма като вграден.

Pixlr предлага и много богат набор от ефектни слоеве (лейъри или както ви е по-удобно), които да добавите към снимките си. Има такива, които могат да създадат ретро ефект, може да добавяте пламъци, фойерверки и всякакви интересни добавки към снимките ви, ако държите да изглеждат наистина напудрени. С това може би Pixlr компенсира малко, защото подобни неща не съм срещал в други приложения, които съм ползвал, но не изключвам варианта да съм пропуснал нещо. Не на последно място са различните рамки, които може да сложите, макар аз да ползвам само тази с ефект на филмова лента, защото като цяло не обичам много да слагам рамки на снимките си. За финал имаме и доста богата колекция от шрифтове, които може да ползвате, за да оформите някой интересен надпис, послание или каквото искате.

Тъй като е много модерно, Pixlr предлага комбинирането на няколко снимки в колажи, които в момента са много вървежни в Instagram, например. Там също може да налагате редакции в подредбата на снимките. Освен това, споделянето и запазването на снимките също става мигновено, като можете да изберете в какъв формат да се запази снимката.

Може да ползвате Pixlr дори през браузъра или чрез десктоп версията

Това, обаче, не е най-силната страна на приложението. Pixlr е наличен и за Web браузъри, а ако искате да се възползвате от всички благини, може да си свалите и десктоп верията, за която самият аз доскоро не знаех, че я има. Тя е безплатна, но има и платена версия, която не е скъпа, но дава много, много допълнителни функции, които си заслужават.

И все пак, аз продължавам да ползвам приложения като Photoshop и Lightroom на телефона, понеже съм си свикнал с тях и на компютъра, но в мобилните им варианти ще ви трябва малко време, за да свикнете, защото не са толкова удобни, колкото на РС. Pixlr определено ми е най-любимо и лесно за ползване, пък и е безплатно, ако някой го притеснява това.

Ако и вие имате предложения за друго добро приложение за обработка на снимка, може да го споделите с нас в коментарите. За повече информация можете да посетите pixlr.com.

Свали Pixlr: Google Play / App Store / Web