Slingshot

facebook_AI

Има ли нужда мобилното приложение на Facebook от достъп до нашите SMS и MMS съобщения? Въпросът за разрешенията, които Android приложенията искат при инсталация, става по-актуален от всякога. И отговорът зависи от компромисът с личната информация, който всички ние сме склонни да направим заради удобството.

След последния ъпдейт на Facebook за Android, едно от исканите разрешения за достъп до данни е именно това до входящите ни съобщения. Едва ли е тайна, че Facebook има нужда да събира информация от потребителите си, която после използва за рекламни цели. Компанията вече има достъп до всичко, което публикуваме на стените си, до нашите снимки и видео клипове, до списъка ни с контакти и, най-вече, какво харесваме — и какво не. Ако почти целият ни социален живот е на нейно разположение, защо би искала още?

Според Facebook, достъпът е необходим, за да преглежда кодовете за SMS потвърждение при логин. Опция, която всеки потребител може да активира в своя акаунт, за да повиши сигурността му. Но това разрешение е твърде чувствително, за да бъде представено на компания, която има навика да събира информация. И, въпреки че съществуват приложения като App Ops и Xprivacy (които ви позволяват да ограничите достъпа до чувствителна за вас информация на мобилното си устройство), те изискват малко повече технически познания от страна на потребителя.

Тогава какви са възможностите за обикновения потребител, който ползва своя смартфон или таблет всеки ден, без да гледа на себе си като техничар? Ако ползвате приложението на Facebook, можете спокойно да останете с него с мисълта, че социалката знае всичко за вашия интернет живот. Другия вариант е да го премахнете от устройството си и да откриете негова по-стара версия, която не изисква тези разрешения за достъп до входящите ви SMS-и.

Да бъдеш социален в интернет е естествено. Хората сме родени, за да общуваме, да се учим от другите и да съдействаме един с друг. Но понякога трябва сами да решите къде да теглите границата между социалното и личното — преди технологичните гиганти да научат повече за вас, отколкото вие сами осъзнавате за себе си.