Учените са разработили нов метод, чрез който повлияват успешно травми на гръбначния мозък

Той се състои от инжектирането на наночастици, които възпрепятстват силната реакция на имунната система спрямо травмата. Това би могло да попречи на някои увреждания на гръбначния стълб да доведат до парализа.

EpiPen при травми на централната нервна система

Този подход е приложен на мишки, като се наблюдава заздравяване, чрез препрограмиране на агресивните имунни клетки. Целта е не да се преодолее имунният отговор, а да се работи заедно с него за насърчаване на терапевтичната реакция. Всяка една травма получава отговор от имунната система на организма. При нормално нараняване, клетките инфилтрират увредената зона, за да инициират регенеративен процес.

Препятствия

Централната нервна система обикновено е изолирана от грубата имунна активност на кръвно-мозъчната бариера. Наранявания на гръбначния стълб биха могли да прекъснат тази бариера, което от своя страна дава възможност за прекалено силни имунни клетки. Те създават твърде много възпаления за деликатните нервни тъкани. Това води до бърза смърт на неврони и увреждане на изолационните обвивки около нервните влакна. Последните са отговорни за изпращането на сигнали и образуването на белег, който блокира регенерацията на нервните клетки на гръбначния мозък.

Последиците от това са загуба на двигателна функция под нивото на нараняване. Това включва всичко от парализа до загуба на усещане.

До тук медицината се опитваше да компенсира усложненията от подобен имунен отговор чрез инжектирането на стероиди, като метилпреднизолон. Тази практика не е за предпочитане, тъй като има редица странични ефекти, като сепсис, стомашно-чревни кръвоизливи и кръвни съсиреци. Рисковете надхвърлят ползите.

Обещаваща иновация

Изследователите са проектирали наночастици, които прехващат имунните клетки по пътя им към гръбначния мозък, като ги пренасочват далеч от увреждането. Надеждите са тази технология да доведе до нови терапевтични стратегии не само за пациенти с увреждане на гръбначния мозък, но и за хора с различни възпалителни заболявания.

Нефармацевтичната природа на наночастиците позволява да се избягват нежеланите странични ефекти. Когато липсват лекарствени методи, наночастиците препрограмират имунните клетки с отрицателен заряд, който улеснява свързването им. Така клетките, които водят до увреждания са по-малко възпалителни и по-подходящи за поддържане на тъканите, опитващи се да зараснат. При по-малко имунни клетки в мястото на травмата има по-малко възпаление и влошаване на тъканите.

Предишни изследвания показват успех на наночастиците, които смекчават травмата, причинена от вируса на Западния Нил и множествената склероза, например.

Инструментите, които могат да насочват имунните клетки и да ги препрограмират до желания отговор, имат многобройни възможности за лечение на различни заболявания.