За първи път желаещите могат да се отправят на пътешествие до най-дълбокото място в океаните с Challenger Deep

Трима пътници вече имат рядка възможност да участват в експедиция до най-дълбоката точка в океана. Те ще се возят в 11,5-тонния DSV, който е единственото сертифицирано превозно средство в света, което може многократно да се гмурка на критична дълбочина в океана.

До скоро смятахме за предизвикателство да изкачим най – високия връх. В последствие бяхме примамвани на космическо пътешествие в орбита на земята. Сега остана да покорим и най – дълбоките кътчета на планетата.

Бързо към бъдещето

Макар че остава скъпо начинание, а понякога и много опасно, логистично е достатъчно лесно да се планира. Над 4000 ентусиасти са се изкачили на връх Еверест, според Британския съвет за алпинизъм. Какво остава за жадните за редки приключения туристи?

Слизайки на дълбочина от 10 928 метра, ще можете да се похвалите с посещаването на най – дълбокото кътче на земята. Първото по рода си туристическо дружество EYOS Expeditions си партнира с частна компания за подводно гмуркане Caladan Oceanic, за да предложи на членовете на обществото възможност да се присъединят към предстояща експедиция и да се гмуркат до дъното на Марианската падина в западната част на Тихия океан.

Според компанията само седем души на земята са се възползвали от подобно преживяване. Холивудският режисьор Джеймс Камерън е един от тях.

Колко ще ви струва

За удоволствието да видите невижданото океанско дъно ще трябва да си приготвите US $ 750,000. Изглежда малцина ще могат да си позволят да се поглезят. Което в пълна сила важи и за космическите пътешествия.

Четири часа на дъното

Пътешествениците ще прекарат приблизително осем дни с експедицията. Всяко гмуркане на подводница ще отнема приблизително до 14 часа. Спускането, което е над седем мили, отнема четири часа. Водолазите ще прекарат още толкова на морското дъно, за да изследват и снимат заобикалящата ги среда.

Експедицията ще използва подводния апарат Caladan Oceanic, който е бил тестван под налягане в камера до 14 000 метра и вече се е гмуркал пет пъти до дъното на Марианската падина. EYOS казва, че това е единственото превозно средство, което може да извърши множество гмуркания до максималната дълбочина.

Обитателите на подводното устройство са защитени от 90-милиметрова сфера от титан и няма да изпитват никакви промени в налягането или други физиологични натоварвания. Те ще разполагат с удобни седалки и висококачествени камери за запис на случващото се. Не се изисква предварително специално обучение. Все пак ще бъде проведен инструктаж и цялостна ориентация преди гмуркането. Заедно с пасажерите, океанските специалисти ще могат да работят за изпълнението на мисията.

Потапянето е част от много по-дългата шестмесечна експедиция „Огнен пръстен“. Тя е продължение на експедицията „Пет дълбини“, направена миналата година. По време на изпълнението й бяха посетени пропасти в Тихия, Индийския, Южния, Арктически и Атлантическия океан, за период от 10 месеца.

Целта е да се тестват възможно най – дълбоките точки. Да се събира и анализира научна информация, с чиято помощ да се разширяват познанията на човечеството за най – екстремната среда на земята.

И ако трябва да си направим една елементарна равносметка ще открием, че много повече представители на човешкия род за били на Луната, отколкото на океанското дъно.