НАСА публикува спираща дъха снимка, на която е изобразена дъга

Дъгите не би трябвало да съществуват на Марс по една проста причина-там няма вода. За да получим дъга на Земята, имаме нужда както от дъждовни капчици вода, така и от слънчева светлина. Неприветливата марсианска атмосфера обаче е много по-суха от земната.

Ето защо новото изображение, направено от марсохода Perseverance на НАСА е особено очарователно. Камерата подпомагаща роувъра в избягването на опасности изглежда е фокусирала вдигнатия прах, за да се получи идеална дъга над сухата повърхност на Червената планета. Като се има предвид липсата на дъжд в атмосферата на Марс, очевидно не става дума за дъга в смисъла, в който я виждаме и разбираме на Земята.

Непознатите условия ни предлагат множество озадачаващи факти, които предстои да си обясняваме тепърва. В процеса на търсене и изследване ще се натъкваме на все по-странни неща, които най-вероятно имат просто и логично обяснение за дълголетното си съществуване.

Какво се оказва това?

Метеоролозите наблюдаващи и анализиращи извънземните условия с удобствата на земните приспособления предполагат, че това може да са прахови отражения, причинени от наличните субстанции вместо капки вода. Друга възможност е явлението всъщност никога да не се е появявало в небето. Вместо това, то да се окаже пречупване, причинено от елементи на лещата на Hazcam на Perseverance.

С други думи, дъгата, която виждаме на изображението, може просто да е резултат от отблясъци на обектива, причинени от разсеяни лъчи светлина, влизащи в механизма за изобразяване и влияещи на резултата.

Артефакти, подобни на дъгата на Марс, все още може да се дължат на друга причина. Екипът на НАСА от лабораторията за реактивно задвижване на агенцията подозира следната възможност. Над марсианския хоризонт могат да се появят така наречените ледени лъкове. Те са наблюдавани и преди това по време на мисията на Pathfinder в края на 90-те години. Космическият кораб засне няколко облака над марсианското небе, за които се смята, че са причинени от ледени частици.

Извънземни загадки

Подобни явления могат да се проявят и на други планети, включително на луната на Сатурн-Титан. Последната има достатъчно течни капчици метан в атмосферата си, за да образува дъжд, но силната липса на пряка слънчева светлина би направила такива метанови лъкове изключително малко вероятни, според анализа.

На Венера капчици сярна киселина в атмосферата на планетата могат да предизвикат подобни причудливи изображения, както са заснети от Venus Express на Европейската космическа агенция през 2011 г.