Учен изобретява екран, който пресъздава вкусовете на това, което гледате

В ерата на повишена консумация и жажда за все нови и нови вкусове, изобретяването на устройства, които ни позволяват да опитваме храна при това без да си я поръчваме може и да се окаже печеливша стратегия.

От разстояние

Професор в Япония създаде прототип на телевизионен екран, който генерира аромати и вкусове, когато го оближете. Странното изобретение, наречено „Вкуси телевизора“, ви позволява да опитате всичко, което гледате чрез хигиенно фолио за еднократна употреба, което покрива телевизионния екран. С други думи, специален набор от няколко ароматни кутии може да разшири вашите възприятия. Сега не само ще гледате любимите си готварски предавания, но ще можете да опитате какъв е вкусът на специалитетите приготвяни от майсторите готвачи.

Опитайте телевизора

Целта на изобретението е да се даде възможност на хората да изпитат емоция подобна на тази от хранене в ресторант, дори и той да се намира на другия край на света. В същото време няма да им се налага да напускат удобствата на дома.

Шоколадов или ягодов екран

Дали технологията някога ще има шанс да стане повсеместна обаче, остава да видим. Времето в което живеем носи някои предпоставки за това. Пандемията от COVID-19 може да отключи появата на не едно изобретение, въпреки че облизването на произволни повърхности не е съвсем препоръчително.

Вече беше направена кратка демонстрация на иновацията. Някои от желаещите да тестват новия продукт обявиха, че екранът, който са облизали има вкус на нещо като млечен шоколад или шоколадов сос.

Предшестващи изобретения

Миналата година професорът е показал много по-малък дисплей за вкус, който използва специални гелове и електрически ток за генериране на различни вкусове.

Според учения, изработката на комерсиална версия на апетитния телевизор може да струва около $874. Устройството би позволило на готвачите да научават за нови вкусове от разстояние или да покажете своите дегустационни умения във викторина с приятели.

Хранителните изобретения на професора не свършват дотук. Той работи и върху специален спрей, който може да добави вкус на пица или шоколад към филийка препечен хляб. Защо да посещаваме супермаркета, като можем да си купим няколко спрея и да приготвим вечерята?!