Отговорът може да бъде слънцезащитен крем за тротоар

Огромните мегаполиси по света непрекъснато изпитват последиците от покачващите се температури. Екстремната топлина неизменно се отразява и на нас хората. Нужни са спешни мерки и адаптация към климатичните предизвикателства, които да ограничат прегряването на градовете. Освен засаждането на повече дървета, учените са открили иновативно решение на проблема. Третирането на улиците със специален разтвор може да намали опасностите за общественото здраве.

Иновативен спрей

Pavement Technology Inc. създаде спрей за настилка, наречен A.R.A.-1 Ti. Според компанията той може да понижи температурата. Разработен в сътрудничество с изследователи от държавния университет в Луизиана, точните съставки на спрея остават търговска тайна. Все пак е известно, че в производството му е залегнал титанов оксид. Това съединение се използва в много слънцезащитни кремове, бели бои и фармацевтични продукти. Титаниевият диоксид е фотокатализатор, което означава, че ултравиолетовите лъчи активират електроните на съединението, които абсорбират и разпръскват светлината и топлината.

Веществото може да въздейства на асфалта, като не само го охлажда, но и го прави по-устойчив. Това ще предотврати напуквания в следствие от големите температури. В добавка на примамливите ефекти, спреят може също да разтвори замърсяването на отработените газове на автомобилите, включително азотен оксид и летливи органични съединения. Чрез химичен процес, наречен фотокатализа, титаниевият диоксид създава енергизирани електрони, които разграждат токсините във въздуха. Компанията обещава, че 1,6 километра пръскана настилка може да се ползва от същите предимства за качеството на въздуха като засаждането на 20 акра дървета.

Фирмата производител е направила свое собствено изследване, което според нея потвърждава всички тези свойства. Много общини стартират тестове на продукта и събират данни за качеството на въздуха, включително и третирания асфалт. Някои летища установяват намаляване на замърсяването с азотен оксид наполовина.

Много гъсто населени квартали са епицентър на ефекта на топлинния остров, който се появява в силно застроените райони. Сградите и настилката могат да абсорбират слънчевите лъчи и да излъчват топлина, оставяйки тези области до 4,4 градуса по Целзий по-горещи от областите с повече дървета и зеленина. Охлаждането може да има големи ползи за общественото здраве и да спести пари на хората от разходи за охлаждане.

Климатичните промени

Всичко това звучи много вълнуващо, но технологии като тази не бива да заменят цялостната политика за климатични промени. За да предпазим сериозно градовете от повишаване на температурите, все още се налага да ограничим индустрията за изкопаеми горива и да намалим замърсяването с въглерод възможно най-скоро. Дори новата технология за охлаждане да работи, това не е единственото решение, на което трябва да разчитаме.

Добавянето на дървета и зелени площи към кварталите не просто намалява температурите, но също така може да има ползи за психичното здраве и да направи външните пространства по-приветливи за хората. По-голямото незастроено пространство в градовете може да допринесе за ефективно усвояване на валежите, вместо водата да се оттича и да причиня наводнения. Специалните покрития за тротоари са страхотни, но не трябва да забравяме общата картина.