За първокласни Chromebook

Google представи Chromebook Plus. Това е нов сертификат, който има за цел да помогне на купувачите да идентифицират висококачествени Chromebook при покупка. Подобно на програмата Evo на Intel за компютри с Windows, марката Chromebook Plus ще бъде присъдена на лаптопи, които отговарят на набор от минимални изисквания.

Идеята е проста. Всеки потребител, който не е запознат със спецификациите на даден компютър, може да бъде сигурен в избора си, ако види етикета „Chromebook Plus“. Това е гаранция, че Google го смята за добър продукт.

Какво трябва да притежават устройствата белязани с Chromebook Plus?

• Процесор Intel Core (i3 или по-висок) или AMD Ryzen 7000
• IPS панел с най-малко 1080p резолюция
• 1080p уеб камера
• 8GB RAM
• 128 GB място за съхранение

Тук не забелязваме един параметър. Това е живот на батерията. Оказва се, че всички Chromebook трябва да отговарят на условието за 10 часа живот на батерията въз основа на вътрешни стандарти за тестване. Въпреки че не е ново изискване за Chromebook Plus като 1080p екран или 8 GB RAM, лаптопите Chromebook Plus също трябва да се придържат към тези параметри. Все пак не бива да пропускаме факта, че не сме запознати с вътрешните стандарти за тестване.

Chromebook са предимно преносими устройства. Животът на батерията допринася значително за жизнеспособността на продукта като драйвер в движение и това би трябвало да е приоритет.

Сред най-добрите

Chromebook, които получат сертификат Plus, ще имат достъп до няколко ексклузивни функции. Те ще бъдат задвижвани от AI. Към тях се включват магически инструмент за изтриване в Google Photos, който може автоматично да премахва фонови елементи, подобрения в осветлението и шумопотискане при видеоконференции и офлайн синхронизиране на файлове. Последното може автоматично да изтегля файлове от Диск на вашето устройство.

Предстоят още интересни нововъведения, като тапети генерирани от AI, които можете да създавате с текстови подкани и личен асистент за писане. Продуктите Chromebook Plus се предлагат и с тримесечен абонамент за Photoshop в мрежата и тримесечно приоритетно ниво на GeForce Now.

Някои от първите устройства сдобили се със сертифкат включват:

Lenovo IdeaPad Gaming ChromeBook Plus 16, Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook Plus 14, Lenovo IdeaPad Slim 3i Chromebook Plus 14, HP Chromebook Plus x360 14 и Chromebook Plus 15.6, Acer Chromebook Plus 515 и 514.