Приложения на трети страни

Новият Microsoft Store в Windows 11 ще поддържа магазин за приложения на трети страни. Windows кани трети страни да се интегрират в него. Това е значителна промяна. Чрез нея ще можем да открием Amazon и Epic Games Store в Microsoft Store.

Приложенията за витрини на трети страни ще имат страница с подробности за продукта, която може да бъде намерена чрез търсене. Така потребителите ще могат лесно да я инсталират със същата увереност като всяко друго приложение в Microsoft Store на Windows. С нетърпение очакваме да посрещнем и други магазини в бъдеще.

Стъпки в бдъещето

Новината идва месеци след като Microsoft обяви някои големи промени в Microsoft Store. Магазинът не само ще се обновява за Windows 11 и евентуално за Windows 10, но също така ще позволи на разработчиците да запазят 100% от приходите на приложения, ако използват алтернативни платформи за плащане. Единственото изключение е, че това няма да се отнася за игрите.

Microsoft е отворена и за други идеи. Мениджърите се стремят да подобрят изживяването на потребителите, които ще бъдат способни да посетят магазина, да въведат желаното приложение и да го получат.

Въпреки че Steam все още не е в списъка, може да бъде включен в бъдеще. Ангажиментът на компанията да бъде магазин с отворена платформа ще позволи на всички приложения от витрини на трети страни да бъдат изброени в Microsoft Store на Windows. Това не означава, че отделни приложения и игри от съперничещи си магазини ще могат да се открият и инсталират, но приложенията за витрини ще бъдат изброени в резултатите от търсенето.

Относно Amazon

Единствената разлика тук е в партньорството на Microsoft с Amazon. Microsoft въвежда приложения за Android в Windows 11 и това включва възможността за откриване и търсене в Amazon Appstore директно от Microsoft Store.

Политиките на Microsoft за по-отворени магазини за приложения вече оказаха голямо влияние върху компанията. Популярни приложения като Discord, Zoom, VLC, TeamViewer и Visual Studio Code вече са изброени там. Има дори прогресивни уеб приложения (PWA) от Reddit, Wikipedia, TikTok, Tumblr и др. Всеки браузър вече може да бъде посочен и в Microsoft Store, а Opera и Yandex Browser също се възползват от новата политика.