Той може да се появи на пазара още тази година

Google най-накрая реши да направи свой собствен интелигентен часовник, който може да стартира още през 2022 г. Докато компанията реализира свои собствени смартфони от години под линията Pixel (която се разшири с редица аксесоари), до този момент никога не е проектирала свой собствен смарт часовник. Всичко това се случва въпреки факта, че Google има платформа за Android от 2014г.

Време е за Pixel Watch

Часовникът с вероятното име „Rohan“ се разработва от хардуерна група на Google Pixel отделно от Fitbit. Компанията придоби последния за 2,1 милиарда долара през миналата година. Все още не е сигурно дали всъщност ще носи името „Pixel Watch“, но ще изпълнява почти същата роля като телефоните Pixel за Android. Той ще бъде ярък пример както за потребителите, така и за хардуерните партньори на какво наистина е способен софтуерът на Google, когато му е даден правилният хардуер. Очаква се устройството да струва повече от Fitbit и да се конкурира по-директно с Apple Watch.

С какво ще разполага

Часовникът ще има основни функции за проследяване на фитнес, включително броене на стъпки и монитор за сърдечен ритъм. Според информацията Google работи и върху дебюта за интеграция на Fitbit в Wear OS.

В момента производителят е в средата на последното преоткриване на своята платформа за смарт часовник с Wear OS 3. За разлика от по-ранните версии, последната е разработена като партньорство със Samsung, сливайки платформата Tizen с тази на Google. Досега Wear OS 3 стартира само в Galaxy Watch 4 на Samsung, който работи със силно персонализирана версия на новата операционна система, която избягва повечето услуги и приложения на Google за собствениците на Samsung.

Мнима конкуренция

LG Watch Sport и LG Watch Style, пуснати през 2017 г., първоначално е трябвало да бъдат реализирани на пазара като част от марката Pixel, но отговорните за това са отхвърлили идеята, защото продуктът не се е доближавал достатъчно до визията на продуктите от семейството. И двете устройства не получиха особена популярност след своята поява.

Новината за изграден от Google смарт часовник обаче не е пълна изненада. Отдавна имаше слухове, че Wear OS вече е на хоризонта. По същото време беше съобщено и за придобиването на Fitbit.

Сподели
Предишна страницаКак да прекараме една чудесна ваканция
Следваща страницаMicrosoft отваря магазина на Windows
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.