Обединеното кралство разработва ядрено космическо изследване за по-бързи пътувания до Марс

Британската космическа агенция и Rolls-Royce смятат, че човечеството ще навлезе по-навътре в космоса. Какво би било, ако можем да стигнем до Марс за половината време или да отидем по-далеч в дълбокия космос без слънчева енергия? Ядрено задвижване за изследване на космоса може да е разковничето при решаването на тази дилема.

Двете английски организации се обединяват, за да проведат съвременно проучване за космическите пътувания с ядрено задвижване. Може би веднага се подсещате за луксозната марка автомобили. Но Rolls-Royce plc е също така авиокосмическа компания. И двете организации казват, че в идеалния случай разработките ще доведат до по-дълги мисии, които навлизат по-дълбоко в непознатото пространство от всякога. Това е изключително вълнуваща възможност за използване на наличните наземни технологии.

Ядрената енергия би намалила нуждата от слънчева такава, която е все по-трудно да се събира дълбоко в космоса, когато траекториите на движение се осъществяват далеч от огненото кълбо. Традиционните космически кораби имат слънчеви панели и горивни клетки, които ги захранват по време на пътуване, но ядрените генератори ще осигурят по-надежден източник на енергия от тези опции.

В миналото

Идеята за космическо пътуване чрез задвижване с ядрена енергия не е нова. През 50-те години САЩ се опитват да построят ракета, задвижвана от мини атомни бомби. Това съвременно проучване обаче се надява на по-сериозен напредък и драстично намаляване времето, необходимо за придвижване от Земята до друго място. Двете организации твърдят, че този тип задвижване би намалил времето за пътуване до Марс наполовина. Това означава, че кораб може да стигне там за 3-4 месеца.

В дългосрочен план

Необходима е повече работа, за да стане пътуването в дълбините отвъд по-устойчиво. Повишената ефективност обаче може да означава и намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда. Повечето въздушни и космически пътувания са вредни за нея, но чрез въвеждането на малки ядрени генератори в уравнението има потенциал да се намали общият отпечатък на космическите мисии.

Това проучване ще ни помогне да разберем вълнуващия потенциал на атомните космически кораби и дали тази зараждаща се технология би могла да осъществи по-далечни и по-бързи пътувания. Има и преки ползи за самите астронавти. Тъй като общото време в космоса ще бъде значително намалено, хората, изпълняващи мисията, ще бъдат изложени на по-малко радиация. В идеалния случай пътуването с ядрена енергия би редуцирало негативните ефекти от това. Изследването ще продължи шест месеца и ще започне да се прилага на практика още през настоящото десетилетие.