Учените откриха буболечка, която използва необичайни средства за унищожение

Австралия ни е позната с необичайното си разнообразие от животни и насекоми специализирали се в разнообразни средства за убийство. Всеки представител на тамошната фауна е достоен противник за челното място в класацията на най-смъртоносните животни. Едно от тях обаче се оказва нищо и никаква буболечка, която е развила необичаен метод за постигане на целите си.

Учените са открили нов тип насекомо наречено „бъгът убиец“. То печели приза за най-креативна и смъртоносна техника на лов. Същественото при нея е щателно покриване с лепкава смола като средство за по-ефективно улавяне на плячка. Според проучването буболечката убиец използва специфична смола от местна австралийска трева, наречена spinifex grass.

Необичайно явление

Използването на какъвто и да било вид инструменти при животните е сложно и рядко явление. Това се отнася в пълна сила за насекомите. До този момент сме били свидетели на подобно поведение само при примати, които се отличават с доста повече разум от пълзящите животинки. Предполага се, че използването на инструменти при буболечки убийци е с цел по-лесно улавяне на плячка. Тук говорим конкретно за използване на няколко вида растителни смоли, с които насекомите мажат тялото си.

Лепкави оръжия

За да тестват степента на използване на инструментите от находчивите убийци, австралийските изследователи наблюдават буболечките както в дивата природа, така и в плен. Те са събрали 26 различни буболечки, които са били поставени в буркан заедно с тяхната обичайна плячка: мухи или мравки.

Мухите са особено трудни за улавяне. Покритите със смола насекоми са се нуждаели от по-малко време за улавяне на мухите, отколкото техните събратя без лепило. От всичките 26 буболечки, тези със смола са били с 28% по-успешни в улавянето на крилата плячка.

Сравнението между лишени и оборудвани със смола буболечки убийци показва, че прилагането на лепкавата смес е инструмент, който дава явно предимство. Следователно находчивото насекомо може да се счита за потребител на инструмент. Тъй като това поведение присъства при всички индивиди, включително новоизлюпените, използването на инструменти може да се счита за стереотипно.

Вродено използване на помощни средства

Буболечките-убийци са манипулирали елемент от околната среда, като са го извадили от обичайния му контекст и са го нанесли върху телата си. По този начин печелят селективно предимство чрез подобрени способности за улавяне на плячка. Какво друго предстои да усвоят?