Името му е Reels и копира най-добрите функции на TikTok

Instagram пусна в Бразилия нов инструмент за редактиране на видео. Той копира някои от най-известните функции на познатата програма TikTok. Както съобщават от TechCrunch и Variety, инструментът се нарича Reels и е достъпен както за iOS, така и за Android. За сега не става ясно дали ще стартира в други страни, но вероятността да има успех е много голяма.

Колко е важна базата

Изглежда Instagram иска да се възползва от съществуващата мрежа от потребители, за да поеме TikTok. Не отдавна Facebook се опита да клонира успеха на приложението със самостоятелен продукт, наречен Lasso. Нещата не се получиха по първоначалните планове. Все пак е трудно да се изгради потребителска база от нулата. При все, че Instagram имаше голям успех с тази тактика, чрез копиращата функцията на Snapchat през 2016 година.

С Reels потребителите ще могат да записват 15-секундни видеоклипове. Да коригират скоростта им. Да настройват музиката им или да вземат назаем аудио от други видеа. Екстрите са подобни на функцията „Duet“ в TikTok. Те могат да ги споделят, да ги изпращат чрез DM или да ги публикуват в нов раздел на Explore в Instagram, наречен Top Reels.

Новият инструмент може да се нарича Scenes, след като подобна функция беше забелязана от софтуерен инженер, който си направи име за обратен инженерен код от топ приложения.

Копират ли продукта

Ясно е, че Instagram се опитва да открадне продукта на TikTok. Някои твърдят обаче, че няма начин два продукта да са абсолютно еднакви. В края на краищата споделянето на видео с музика е доста универсална идея, която всеки може да пожелае да използва. Фокусът беше поставен върху това как да се направи този уникален формат подходящ за Instagram.

От известно време знаем, че Facebook е изключително заинтересован да противодейства на възхода на TikTok. Освен пускането на Lasso, Марк Зукърбърг разкри амбициите на компанията по отношение на китайско приложение. Все пак функцията на TikTok в основата си представлява късометражно, видео с браузър. Това е почти като раздела Explore, в Instagram.

Времето е подходящо за конкурентите на TikTok да се насочат към подобни разработки. Приложението се радва на огромен интерес, но е изправено пред проблеми от регулаторите, включително преглед на националната сигурност на САЩ.