Въпрос: “Какво правите докато снимате интересно видео със смартфона си?” Отговор: Гледате в дисплея на своя смартфон и пропускате да видите момента такъв, какъвто е.

Чудесно е да имаме възможност да запазваме чудесни преживявания на видео и смартфоните ни позволиха това с напредването на технологиите. Така можем след години да видим видеото и да си припомним какво сме преживели… Само че не е точно така – в 99% от случаите, когато снимаме видео на нещо яко, ние гледаме в дисплея, за да сме сигурни, че клипът ще излезе както трябва и ще хване всичко интересно. За това плащаме с нереални спомени от събитието… Не сме видели случващото се на момента с очите си, а сме го гледали през дисплея на телефона. Това прави цялото преживяване изкуствено и все едно реално не сме били там, когато се е случило.

Известният YouTube влогър Кейси Нейстат има решение за това – заедно с негов приятел, преди около година двамата стартират социална мрежа за видео, озаглавена Beme [чете се “бийм”, бел. превод]. Мислете за нея като нещо между Instagram, Vine и Snapchat: снимате интересно кратко видео, след което го споделяте с приятели, които показват реакцията си чрез още видео и снимки. Тук идва ключовият момент – докато снимате видеото, на дисплея на смартфона ви не се вижда нищо, той е изцяло черен. Това ще рече, че нямате какво друго да правите, освен да се насладите на момента – да наблюдавате това, което се случва, със собствените си очи. Просто през това време ще трябва да държите смартфона си насочен някъде там, накъдето гледат очите ви.

Вчера Beme най-накрая излезе от Beta версия и най-накрая е налична за безплатен даундлоуд за Android и iOS. Какво ще кажете? Харесва ли ви идеята и би ли могла тя да се превърне в нещо голямо? Ние определено ще следим какво се случва покрай голямото зелено B.