Батерия – една от ключовите характеристики още при процеса на покупка и избор на смартфон, но дали големият капацитет на батерията е гаранция за по-дълга автономна работа? В настоящата статия ще ви представим няколко съвета за удължаване на работата на вашето Android устройство. Следвайки тези препоръки, ще можете да разчитате на вашето устройство малко по-дълго и най-вероятно ще удължите неговия живот. Правилната работа с батерията е един от най-важните фактори за успешната работа на всяка джаджа.

[cquote]Ето какво можете да направите, ако сте със стоков софтуер[/cquote]

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете, е че винаги трябва да следвате инструкциите за правилно зареждане на вашето устройство. Това винаги се описва на първите страници на ръководството за употреба. Съвременните смартфони и таблети не трябва да бъдат разреждани и зареждани напълно, както повечето консултанти в магазини съветват. Това намалява капацитета на работните цикли на батерията и допълнително я изтощава. Повечето производители препоръчват батерията да не пада под 20% и да е над 90%, с цел да не се правят пълни цикли на зареждане и разреждане.

Зарядните устройства и телефоните са оборудвани със специални чипове, които контролират оптималното зареждане, така че те се изключват, когато зареждането е приключило. Ако използвате неоригинални устройства или кабели, тази възможност може да не проработи и да товарите батерията излишно. Винаги използвайте оригинални аксесоари, които са препоръчани от производителя, за да си спестите тази неприятна ситуация. Температурата на околната среда също влияе върху работата на батерията, затова винаги поставяйте устройствата на не много студени или горещи повърхности.

батерия
Уиджет на приложения за следене и оптимизиране на батерията

 

Използвайте вградените програми за оптимизиране и пестене на батерията

Вече всеки водещ производител на смартфони има собствена програма, която следи и оптимизира работата на батерията. Много често тези приложения са оптимизирани за конкретната серия от устройства, така че можете да им се доверите. Повечето производители дават възможност и за избиране на различни профили при спестяването на батерията: икономичен, допълнително пестене на батерия и др. Добра идея е да ползвате уиджетите и настройките на тези приложения, както и да ги разучите.

Използването на случайни „оптимизатори“ може да навреди на вашето устройство и батерия, затова се доверете на производителя.

 

Автоматична настройка на яркостта на екрана
Автоматична настройка на яркостта на екрана

 

Използвайте сензора за яркост

Повечето смартфони имат вградени сензори в горната част на корпуса, който измерва околната светлина и автоматично определя яркостта на екрана. Съветваме ви да ги използвате, защото те оптимизират екрана според условията, това е фунцкията „Адаптивна яркост“. Можете ръчно да посочите и сила на яркост според вашето предпочитание, но при случаите, когато яркостта е по-висока от необходимото, се изразходва повече батерия. Напомняме, че подсветката на екрана е един от компонентите, който най-много изтощава батериите на смартфоните.

 

 

Възможности за свързване
Възможности за свързване

 

Изключете функционалностите, които не ползвате постоянно

Не включвайте опции на вашето устройство, които не използвате. Една от основните характеристики на всеки смартфон е да бъде винаги свързан посредством някаква връзка. На много места вече има Wi-Fi свободен достъп, така че можете да сърфирате спокойно. Ако не сте постоянен потребител на интернет, изключвайте Wi-Fi модема чрез бутона, така че устройството да не търси постоянно свободни Wi-Fi мрежи, включвайте тази опция само при необходимост. Ако пък искате постоянно да сте на линия, но без да плащате за мобилен интернет от оператора, настройте смартфона или таблета да се свързва автоматично към всяка свободна Wi-Fi точка за достъп. По този начин модемът, който отговаря за Wi-Fi, няма да търси постоянно свободните мрежи.

Ако трябва да избирате между Wi-Fi и 3G (или LTE/4G), изберете Wi-Fi. Ползването на мобилен интернет от оператор харчи значително повече батерия, защото антената и модемът в смартфона или таблета постоянно трябва да работят. Допълнително има редица променливи, които оказват влияние върху връзката, като всяка промяна от най-близката клетка и силата на сигнала.

Винаги теглете големи файлове, софтуерни обновления и приложения през Wi-Fi. Почти сигурно е, че ще изтеглите нужните данни по-бързо, но и ще спестите батерия по този начин. Силно препоръчително от производителите на смартфони и таблети е всички системни обновления да се теглят чрез Wi-Fi точка за достъп.

Изключете също и допълнителни възможности за свързване като Android Beam (NFC), ако не ги ползвате. Това също защитава и устройството ви от рисковете, свързани с тези технологии.

GPS и другите начини и услуги за определяне на местоположение също са значителен разход на батерията.

Много приложения и услуги ползват постоянно информация, която се събира от вашето местоположение. С изключването на тези опции може да загубите някои възможности на приложения, които използвате, но ще спестите значително от вашата батерия.

Използването на хаптическа обратна връзка (вибрации) при известия и съобщения също отнема от батерията.

Автоматична синхронизация
Автоматична синхронизация

 

Не ползвайте автоматична синхронизация на приложенията

Съветваме ви да изключите автоматичната синхронизация на инсталираните приложения. Тази функция, когато е включена, постоянно следи за обновления на всичките ви приложения. Това харчи не само данни (ако ползвате мобилен интернет), но и значителен ресурс на батерията. Ако имате включени Wi-Fi или мобилен интернет, така или иначе смартфонът ще обновява приложенията и съдържанието винаги, когато го ползвате активно, но това няма да се случва, когато не ползвате телефона. Със заключването на екрана синхронизацията спира и вие не харчите излишно данни или батерия.

Ако държите да използвате автоматичната синхронизация, тогава настройте отделните приложения да теглят на по-редки интервали своите обновления и съдържание, ако това е възможно.

Приложения, които не изискват активен интернет достъп
Приложения, които не изискват активен интернет достъп

 

Избягвайте приложения с реклами

Не използвайте приложения, които показват реклами. Почти винаги тези приложения ги теглят от интернет и това харчи данни и батерия. При игрите много често рекламите са и под формата на видео или аудио съдържание, което изисква и по-висока изчислителна мощност, ако е с високо качество. Ориентирайте се към приложения, които са без реклами и не изискват достъп до интернет.

 

 

 

 

 

Динамични тапети
Динамични тапети

 

Персонализирайте устройството си адекватно

Използването на динамични тапети товари не само процесора (макар и незначително в повечето случаи), но и батерията. Ако вашето устройство използва OLED, AMOLED или SUPER AMOLED подсветка, използвайте тъмна тема и тапет. При тези подсветки всеки ярък пиксел използва повече енергия от тъмните, затова се стремете да използвате по-тъмни приложения, тапети и теми.

 

 

 

Ако това не ви е достатъчно, може да прибегнете и до по-драстични мерки, които невинаги могат да се приложат, но в дадени ситуации помагат. Например ползването на самолетен режим може да повиши значително живота на батерията. Ясно е, че това е телефон и работата му не е да е на самолетен режим, но в ситуации, когато покритието е толкова малко, че не може да осъществите дори и разговор, нуждата от телефон я изключваме. Такива са моментите, когато сте в някое отдалечено населено място, на планина, понякога дори на плажа. Лично аз на моменти, когато съм на плажа, включвам този режим, защото съм там с идеята да си почивам, а и при наличието на още няколко хиляди човека около мен, ровещи във Facebook, реалната възможност мрежата да ни обслужи всички е минимална.

Друг метод, който някои практикуват, е изключването на телефона нощно време. Така или иначе докато спите няма да го ползвате, а и за някои хора притеснението по нощите от който и да е не е най-търсеният ефект. Същото важи и в горепосочените ситуации.

За по-запалените фенове използването на помощни средства винаги е вариант, който да подпомогне малко батерията, но невинаги е най-удобният. Говоря за външните преносими батерии или както някои ги знаят – battery banks. Като размери по-модерните вече не са толкова неудобни, имат красив дизайн и може да добавят още няколко часа ровене. Разбира се, това изисква малко допълнителни средства, които трябва да похарчите, но за някои си заслужава.

Това са основните методи, чрез които можете да подобрите живота на батерията си, за да изкарва малко повече от обикновено. Всичко описано до момента е само за телефони, които са със заводски софтуер, не са Root-вани и не са правени никакви външни намеси по софтуера. Ако телефонът ви е на Apple, значи 100% трябва да прочетете тази статия. Ако и вие се сещате за нещо, което съм пропуснал, чувствайте се поканени да го споделите в коментарите, а аз ще добавям всичко важно в публикацията.