Коли, които не се нуждаят от човек зад волана, вече са готови за път

След представянето на множество модели от редица компании, една фирма е решила да излезе крачка напред в разработването на автономни превозни средства.

Waymo, самоуправляващо се подразделение на Alphabet, е на път да предложи на своите клиенти напълно автоматизирани миниванове – Chrysler Pacifica. Компанията уведомява заинтересованите, че напълно самостоятелните автомобили Waymo са на път. Това е знак, че фирмата е достатъчно уверена в своите технологии, за да увеличи честотата, с която позволява на пътниците да се возят в автономни превозни средства без водач зад волана.

Програмата стартира тест драйв на Waymo. Желаещите ще трябва да подпишат споразумения за конфиденциалност, за да тестват самоуправляващите се автомобили. Фирмата планира да предлага търговска услуга за возене, наречена Waymo One.

Няколко годишни разработки

Автономните коли за първи път бяха изпитани на обществени пътища в Аризона през 2017 година. Оттогава компанията позволява на някои пътници да се возят в тези превозни средства и дори пусна рекламни видео клипове на подобни пътувания.

Все пак до този момент, по – голямата част от преходите са се извършвали с обучен водач зад волана. Компанията е много стриктна по отношение на условията, при които тества своите автомобили без шофьор по очевидни причини – обществените пътища.

Смята се, че предприемачите притежават някои от най-модерните технологии в бранша. Така че, когато през декември 2018 година стартираха своята търговска услуга за возене с напълно автоматизирани превозни средства без водач, за безопасност в някои от тях бяха поставени такива. Някои експерти приеха това като знак, че подобни автомобили са по-далеч от масовото производство, отколкото се смяташе досега. Говорители на фирмата са споделили, че са направени тестове в малък мащаб в режим без шофьор още през 2017 година.

Клиенти, които искат да се възползват от автомобил без шофьор, ще получат известие в приложението си Waymo. То ще потвърждава, че автомобилът няма да има обучен водач. Можете да се насладите да вземете колата за себе си, а ако се нуждаете от помощ по време на пътуването, ще разполагате с опцията да се свържете с обслужващ персонал чрез приложението или чрез бутон за помощ в автомобила.

Фирмата наскоро обяви, че ще започне картографиране на Флорида и центъра на Лос Анджелис.