Apple iPhone 6

От Apple се очаква много. Винаги е било така и винаги ще бъде. Няма Android фенове, Windows Phone фенове и т.н. Всеки очаква да види какво ще представят от Купертино, дали ще е нещо зашеметяващо, или ще е поредната излагация. Било то за да ръкопляска, мърмори или плюе, всеки, който се интересува от технологии, гледа голямото събитие на Apple всяка година, за да види новия iPhone. Телефонът, който обикновено налага тенденциите или просто дава идеите, които след това повечето конкуренти копират, доразвиват и опитват. В много отношения Apple има и своите трески за дялкане и това също не може да се отрече. Всяка година те показват и по нещо ново, но то е ново само за iOS потребителите, защото при Android OS го има от години. Дори и тогава обаче, привържениците на компанията ръкопляскат, сякаш това, което виждат, е нещо, което Apple току-що са измислили. Каквото и да е, поради каквато и причина да обичаме или мразим Apple, те продават и това е неоспорим факт. Дори бележат рекорди по продажби, а тази година това дължат на Apple iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

ВИЖ ОЩЕ: Защо избрах iPhone 6 Plus пред iPhone 6

За втора поредна година Apple пуска на пазара два телефона. Миналата година видяхме iPhone 5S и по-малкия, уж бюджетен, вариант iPhone 5C. Тази година разликата е в това, че вече нямаме „уж бюджетен“ модел с ябълка на гърба. Тази година имаме само премиум телефони, кой от кой по-скъп. Типично за Apple – те нямат евтини продукти. Ако искаш да си фешън, в крак с модата, да си над нещата или просто да имаш нещо, което работи според нуждите ти, то ще трябва да се бръкнеш по-надълбоко.

[cquote]Всички ни показаха ясно, че Apple iPhone 6 не е за всеки[/cquote]

В България това „по-надълбоко“ беше в буквалния смисъл. Оказа се, че да си купиш iPhone 6 или iPhone 6 Plus е нещо, което може да направи само доста заможният българин. Спомням си, че първата цена, която видях за България, бе на iPhone 6 Plus 128GB и се равняваше на 3000 лв. Моите уважения към всички вносители в нашата мила родина, но 3000 лв. си е един приличен автомобил. За щастие или не обаче, в световен мащаб цената не беше чак толкова фрапантна, но за богата държава като нашата мисля, че вносителите дадоха премерени цени! хахаха

Apple iPhone 6

Дизайн и външен вид

 

Нека видим все пак какво ни предлага Apple за тези безобразно високи цени. По традиция ще започна с визията, която тази година бе променена. За първи път от четири години имаме видимо и осезаемо променена визия, която е и различна, и сходна с миналогодишни модели. Казвам „четири години“, защото между iPhone 4 и iPhone 5S супер голяма разлика нямаше, но iPhone 6 вече е друга бира. С леко заоблените си ъгли, той сякаш ни връща във времето на iPhone 3G/3GS, който следваше тази линия. Всеки следващ модел ставаше една идея по-правоъгълен, но все пак не изневеряваше на стила на Apple. Заоблените ъгли са само малка част от това, което промени компанията във флагмана за 2014-та. Тези плавни извивки продължават и по страните на телефона, а в комбинация с намалената дебелина, която в момента е само 6.9мм, спечелиха на Apple само негативни отзиви. Засякох доста коментари на хора, които се оплакват, че се изплъзвал от ръката, бил труден за хващане и какво ли още не. Не знам как тези хора държат един телефон в ръката, но явно е по доста странен начин, защото аз нямах проблеми. В това отношение си е телефон като телефон. Няма нещо по-особено или по-различно. Може би е различно при заклетите iPhone потребители, които не са свикнали с тези форми и размери, но за всички останали не мисля, че ще има някакво притеснение.

Разбира се, това, което спря дъха на всички, бе промяната в диагонала на дисплея. Да, Apple го направи! Малка революционна стъпка на компанията и огромна крачка за човечеството. Това бе промяната, която ще разтърси всички! Като оставим шегата настрана, за Apple феновете това наистина си е една голяма крачка. Изглеждайки смешно за всички останали, за тях това си е разтърсващо, защото до последно iPhone бе флагманът с най-малък размер. От едва 4-инчов дисплей на миналогодишния iPhone 5S, те скочиха на 4.7-инчов, което е нещо голямо. И отново, тази промяна ще я усетят повече тези, който досега не са работили с голям телефон. За съжаление не е темата, в която мога да изкажа някакво мнение, защото аз ползвам всяка седмица различен телефон, повечето са големи и вече не ми прави толкова голямо впечатление. Даже докато ползвах iPhone 5S преди месец ми беше трудно да свикна с това, че е малък, отколкото да боравя с Galaxy Note 4, който подмятах до онзи ден. 100% обаче за останалите преходът ще е труден, но съм сигурен, че ще свикнат лесно. 4.7-инча все пак си остава в рамките на нормалното, което е удобно за работа с една ръка, удобно е да се носи в панталон и не изглеждате тъпо, докато говорите по него, ходейки по улицата.

Увеличаването на дисплея съответно доведе и до увеличаване на размерите на телефона. Този размер обаче можеше да е далеч по-малък, защото горната и долната рамка в момента са толкова големи, че правят новия Apple iPhone 6 да изглежда с размери на някой 5-инчов телефон. Това малко разваля цялата концепция и лично на мен не ми хареса особено много. [lquote]Новият дизайн се прие със смесени чувства от всички[/lquote]Да, като го обърнете хоризонтално има място за пръстите ви, но все пак рамките можеше да са по-малки.

Сигурно ще ви е интересно и качеството на дисплея. Това е моментът, в който различията в разбиранията ни за това кое е качествено и кое не ще си проличат. На хартия Apple предлагат IPS Retina дисплей с резолюция от 750 x 1334 пиксела. Това прави 326 пиксела на инч, което е същото като при iPhone 5S, който е с по-малък дисплей, съответно би трябвало да дава и по-наситени цветове. Това е малко по всички разбирания за качествен дисплей, които се набиват в главите ни от производителите. Докато Samsung ни обясняват за Full HD или Quad HD Super AMOLED дисплеите, LG ни натриват в носовете своя IPS Quad HD и човек започва да си мисли, че всичко останало не струва. Може би е така, може и да не е, но така нареченият Retina HD дисплей на iPhone 6 е почти толкова добър, колкото тях. За съжаление обаче не е дисплеят, който бих избрал. Цветовете не ми се виждат по-наситени от тези на iPhone 5S, което е нормално, имайки предвид, че се вдигна само резолюцията, но не и гъстотата на пикселите. За сметка на това е една идея по-ярък. В крайна сметка има моменти, в които ще ви подразни малко, 100% някой ще види пиксели, но пък на открито не е зле. Лично за мен качеството е Ок и ми върши работа. Цветовете са точни, а ъглите на видимост са чудесни. Единственото, което е недостатък тук, е гъстотата на пикселите, но не бих казал, че е толкова болно осезаема, че да не може да се преживее.

Стигаме и до оценката на дизайна. Това е моментът, в който имам може би най-много забележки към Apple. Първата и най-голяма е камерата. Както сте видели и от снимките, тя е доста изпъкнала и това е нещо, което не съм харесвал в нито един телефон. Толкова е изпъкнала, че дори на презентацията на телефона Apple се опитваше да я скрие, като манипулираше снимките и използваше визуална заблуда. Добре, но тя е там и стърчи, и това не е никак Ок. Знам какво ще кажете за сапфиреното покритие и това не го отричам. То наистина я пази и лично при мен камерата не се надраска, но аз съм от хората, които си пазят техниката като очите. Има обаче и такива потребители, които не пазят и ако не ползвате кейс съм сигурен, че ще се нарани в един момент. Това лично за мен разваля най-много дизайна на телефона и не знам дали си заслужава жертвата, само и само да го направят толкова тънък.

Другото, което малко ме подразни, е това, че макар да има премиум вид и да е изработен от метал, той все пак някак стои евтин. Най-малкото, ако леко почукате с пръст по дисплея или гърба, се чува един звук като от пластмасова играчка. Не знам на какво се дължи това, но не ми хареса. Същият номер с iPhone 5S и ефектът е коренно различен. Може би за да не стане прекалено тежък са спестили малко от някои материали, а може и причината да е друга, но пак казвам – за мен това не приляга на телефон от този клас, за тези пари.

 

Виж повече инфо в eMAG