Камера

 

 

Преди време пуснах една статия, в която ви споделих моите впечатления от камерите в мобилните телефони и защо аз мисля, че една смартфон камера трябва да е проста. И тук казвам „проста“ не в лошия смисъл, а точно обратното. Тя трябва да е със семпло меню, да работи бързо, да прави качествени снимки и да не се налага да натискаш по 10 настройки, за да направиш качествена снимка. Именно това е и едно от нещата, които харесвам в камерата на един Apple продукт. Ще ме прощавате, фенове на други марки, но е така. За мен е важно да мога да си пусна камерата и да направя снимка на момента, която да е добра. Именно това ми дава камерата на Apple iPhone 6, както и на моя LG G3.

На първо място – менюто е семпло. Точно такова, каквото трябва да бъде. Винаги съм казвал, че който иска професионални снимки трябва да си вземе професионален апарат. С телефон тези неща не стават, а лично за мен, всички настройки, които им слагат, имат толкова минимален ефект, че понякога не си заслужава. Просто трябва всичко да е съсредоточено в автоматичния режим, който да се справя сам вместо нас. Причината е, че докато малко от нас са наясно с ISO, скорост на затвора и разни други настройки, останалата многобройна част от потребителите въобще не знаят за какво става дума. Поне в това отношение Apple се справят добре, и то от години. В менюто на камерата ще намерите бутони за светкавицата, HDR, таймер и бутон за преминаване на предната камера. Имаме бутон, който ни дава опция да избираме измежду няколко готови ефекта, а като местите встрани, ще сменяте и режима дали да е на снимане или видео, както и на допълнителните опции за Time Lapse, Slow motion видео и т.н. И с това всичко се изчерпва. О, да, щях да забравя, че може да заключвате фокуса и да регулирате експонацията.

Относно качеството. Тук пак нещата са спорни и всеки има мнение – и именно поради тази причина съм дал и линк към оригиналните снимки в нашия Flickr профил, за да може да ги разгледате в пълна резолюция и да видите за какво става дума. Не знам дали е хубаво или не, но може би тази година Apple можеха малко да качат мегапикселите, защото 8MP камери гледаме още от iPhone 4S насам. Освен ако не ви се наложи да печатате плакати или да правите професионална обработка, снимките на 8MP са си много добри според мен. Както и при iPhone 5S, така и тук, имаме 1/3“ сензор с 1.5µm големина на пикселите, но това, което е ново, е така нареченият „focus pixels“. Това е големият коз в джоба на Купертино пред всички останали. Технологията е подобна на тази, която се ползва в Galaxy S5 и LG G3, и върши работа. Фокусирането наистина е много бързо и точно. [lquote]Като за 8МР камера без оптична стабилизация и 4K се справя повече от добре[/lquote]Дори да местите телефона непрекъснато или пред него да има движещи се обекти, накрая снимката е много добра.

Предната камера също има подобрения, като сега Apple твърди, че тя улавя до 81% повече светлина със същата бленда f/2.2. С нея дори можете да направите и HDR видео запис, което е страхотно. iPhone 6 може да заснеме и панорами с максимална резолюция от 43MP, което отново е огромно подобрение в сравнение с iPhone 5S.

Като оставя сухата теория, камерата на iPhone 6 се справя страхотно. Снимките имат много добра динамика, чудесни топли тонове и рязкост дори при слабо осветените снимки. Ниските нива на шум при нощни снимки ме изненадаха. Именно при нощните снимки на града се забелязва силно изостряне и лека загуба на детайл, което предполагам е от алгоритъма за шумоподтискането. Искам само да отбележа, че снимките на вълнолома във Варна, които виждате, са заснети късно вечерта, когато имаше и мъгла. Просто искам да се знае, защото това бяха много лоши условия дори и за DSLR, а реално, като за телефон, Apple iPhone 6 показа много добри резултати. Автофокусът се предаде едва когато нямаше почти никаква светлина. Иначе цветовете на дневните снимки са точни и наситени, като не се забелязва сериозно пресатуриране. Може би малко само, но това го има при повечето телефони.

Най-новото във флагмана е не само възможността за заснемане на бързи движения на 1080p при 60fps, но и забавените при 720p на @120fps и 720p при @240fps. Това е впечатляващо постижение, като се има предвид, че няма никаква загуба на резолюция.

След като влезете в режим на Slow-Mo в камерата ще видите индикатора, от който може да превключите между 120fps и 240fps. Странното при видео режима е, че 1080p @30fps е по подразбиране и трябва да отидете в Settings-General- Photos и от там да разрешите да снима на 60fps. Имайте предвид, че след това няма да имате настройки за избор на колко кадъра в секунда да се снима.

ВИЖ ВСИЧКИ СНИМКИ В ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ ТУК

Най-големите недостатъци на камерата определено са липсата на 4K и оптичната стабилизация. За това, че няма 4K, не ме е яд толкова много, но за оптичната стабилизация малко. Пак казвам, като за камера, която няма, се справя супер, но OIS щеше да направи снимките още по-добри. Просто не знам защо Apple лиши флагмана си от тази екстра и я сложи само в 6 Plus.