Интерфейс и софтуер

 

 

Нищо ново няма да ви кажа, ако започна с това, че Apple iPhone 6 и iPhone 6 Plus идват с най-новата версия iOS 8, а вече получиха и ъпдейт до iOS 8.1.1. Начинът, по който я презентира Apple, е семпъл и прост не за друго, а защото промяната може би не е чак толкова грандиозна в сравнение с това, което имахме и преди. Поне визуално е така. С iOS 8 ще можете бързо да намирате и редактирате снимките, които правите. Също така може да добавите глас в текстово съобщение, което изпращате през приложението за съобщения. В новата версия на iOS Apple набляга сериозно и на здравето ни. Приложението за здраве и фитнес вече може да комуникира с вашия треньор и дори с вашия лекар. Има няколко нови инструмента за разработчиците, а всеки, който досега се вайкаше, че не може да ползва приложение клавиатура на трети страни, може да спре, защото и това вече е възможно.

Отсега мога да кажа, че не съм най-големият iOS потребител и има неща, на които просто не обръщам внимание, макар за Apple феновете да са много важни. Поради тази причина ще се спра само на нещата, които ми направиха впечатление, пък който иска може да си разгледа всички нови добавки в iOS 8 в сайта на производителя. Просто за мен новата версия не е нещо грандиозно, каквато беше iOS 7. [rquote]При входящо обаждане има забавяне от 2 секунди, преди да можете да говорите, което е неприятно[/rquote]Новата операционна система е фокусирана върху това да опрости нещата максимално, но това е всичко.

Като начало ще се спра на мултитаскинга и възможностите за намиране на информация. Тук Apple нямат грешка. Новото меню за мултитаскинг е страхотно, дава както последните приложения, които сте ползвали, така и последно набирани контакти. Това сигурно съм го ползвал повече, отколкото при Android OS. Останах приятно изненадан и от Spotlight. Търсачката вече включва App Store, уеб, вътрешната памет и други резултати от търсенето, докато пишете. Ако нещо ви трябва, то 100% ползвайте тази функционалност, защото работи страхотно. Уведомителната лента също не е лоша. Вече поне наистина ни уведомява за разни неща, а не като преди. Още нещо полезно, което ще се хареса на хората с малки ръце, е възможността чрез две леки потупвания по Home бутона да смалите менюто на половина. Готино е, но на мен не ми се наложи да го ползвам.

За Continuity предполагам всички вече сте чували, но това бе едно от приложенията, които не успях да тествам, а реално май ще се окаже сред най-полезните добавки в iOS 8. Като изключим това, забелязах и някои странни неща, които не успях да си обясня. Едно от тях беше именно възможността за изпращане на гласови съобщения. Честно казано, защо ми е опция да пращам гласово съобщение, след като съм решил да пиша? В крайна сметка човек пише SMS, когато не може да говори. Ако искам да му кажа нещо на този отсреща, ще му се обадя. Може би това е модерната гласова поща или нещо подобно, но ми се видя малко безсмислена. Същото се отнася и за приложението за фитнес. За мен то е като всички останали приложения от този тип – не отчита точно движенията. Вероятно за спортните личности ще влезе в употреба, но за мен има нужда от още малко работа по него.

Финално ще кажа и няколко неща като цяло за работата на iOS 8. Казвал съм го преди, казвам го и сега – това е оптимизирана операционна система. Може да няма всички неща, които има Android OS, но определено работи добре, бърза е и лично на мен ми харесва, макар все още да си оставам Android фен. Има неща обаче, които липсват, и те не са от вчера, а в началото малко ми замръзваше телефона на моменти, но това с няколко ъпдейта се оправи. Нека си признаем обаче, тези неща ги има при всички, да не казвам, че при Android OS на моменти са малко повече. Каквото и да ви говоря, всеки си решава кое му харесва, кое ще му върши работа и кое не. На този етап iOS 8 има нужда още малко да се пипне, най-малкото заради промяната в големината на екрана. След време обаче всички приложения ще са оптимизирани за голям екран, а фактът, че вече може да ползваме приложения на трети страни, макар и само за клавиатурата, говори, че Apple може би започват да си пропукват консервативната обвивка и да дават малко повече свобода на потребителите, което единствено може да е в техен плюс и да им спечели повече фенове.