Хардуер

 

 

Стигаме и до критичната част за всеки iPhone. Това е частта, в която знам, че всички Android OS фенове ще подскочат, защитавайки ревностно някой Samsung или Sony, но преди да започна искам да ви помоля да се запитате кое искате повече: мощен хардуер или плавна работа на операционната система и съпътстващите я приложения? Аз искам работеща операционна система. На мен не ми пука дали имам 8 или 16 ядра и дали RAM паметта ми е 2 или 8GB. За мен е важно като си пусна телефона, той да работи плавно и приложенията да не ми забиват. Да, казах в началото, че телефонът замръзна няколко пъти, но след един-два ъпдейта и това изчезна. Хайде сега, нека си признаем – Android забива не по-малко. Не сте ли обръщали внимание именно на това, че в последно време никой производител не натъртва по някакъв начин на хардуера? Всеки говори за камерата, как са си оптимизирали софтуера, как са вкарали някакви приложения. Никой вече не говори за ядра. Именно това е идеята. Хардуерът е достатъчно мощен в момента. Тайната е в работещата операционна система, а тук Android има малко трески за дялкане. Причината е, че за добро или лошо, Android се ползва на стотици модели, докато iOS – не. Другото важно е, че в Google Play всеки програмист новобранец може да си пусне приложението, било то Alpha, Beta или каквото следва. В Play Store нещата не са така и преди време излезе статия защо Apple няма да ви пусне приложението в магазина. Защото ако не работи, те просто няма да позволят да го предложите на масовия клиент и телефонът му да започне да забива. И това не е защита на Apple, защото те не са ми никакви, за да ги защитавам. Просто след толкова време започнах да търся причините за някои неща на друго място, а не пред носа си, където явно не са.

Иначе iPhone 6 предлага най-новия Apple A8 чипсет в комбинация с M8 спомагателния процесор, чиито функции са главно насочени към фитнес приложенията. Изработен от по-малки части, които отделят по-малко топлина и имат по-малка консумация на енергия, този хардуер има сериозно предимство пред по-старите модели. С двуядрен 64-bit 1.4 GHz Cyclone (ARM v8-based) процесор и PowerVR GX6450 графичен процесор с четири ядра, той едва ли ще ви направи сериозно впечатление в света на големите момчета като HTC One (M8), Galaxy S5, Xperia Z3 и т.н. Истината е, че не е и нужно. Дори така телефонът се справя отлично с всяка задача и пак стигаме до въпроса, който ви помолих да си зададете преди малко. Именно в оптимизираната операционна система се крие тайната на доброто представяне. Сега защо е по-оптимизирана, дали е защото няма нищо в нея, или защото има, или пък защото нещо [lquote]Когато оценяваме хардуера, ние не трябва да съдим за него само по броя ядра[/lquote]ни изнася повече от друго, не съм аз този, който да решава. Ако това не ви стига, то цифрите говорят сами.

Няма спор, че тук няма Full HD или Quad HD дисплей, който да скапва хардуера, нито една камара фийчъри, но очевидно и с по-скромен на хартия дисплей може да имаме качество. Може да минем и без ръкомахане и телефонът пак да е тънък и мощен. В същото време флагмани с двойно и тройно по-мощен хардуер дават сходни или по-слаби резултати. Дори и да не са по-слаби, самият факт, че са равни, е просто смайващ. Не знам, сами си преценете …

Нещо, което ми направи впечатление, докато тествах батерията, за която ще говоря след малко, както и самия хардуер, бе, че телефонът не загрява. И под „не загрява“ искам да кажа, че наистина не става топъл. Просто бях изненадан, след като гърбът е от метал и като знам други телефони как стават на печки, този ме остави без думи. AnTuTu и GeekBench ги карах един след друг и телефонът беше с нормална температура.

Ще завърша тази част, като споделя нещо и за батерията. Тя е само 1810 mAh, което е малко, както и да го гледаме. В момента се продават флагмани с по 2000-3000 mAh батерии, но и за това си има причина. Първо, нека пак си зададем един въпрос: защо нямаме 3000 mAh батерия например? Ето и моите отговори: хардуерът не изисква толкова голяма батерия, нямаме Full HD / Quad HD дисплей, големината на дисплея не е чак толкова голяма. Ами, мисля, че това са основните консуматори на енергия, а тук ги няма. В този момент от Apple са си казали: защо да слагаме голяма батерия, от която няма толкова голяма нужда, а вместо това не намалим дебелината? Това е още един факт, който трябва да признаем и приемем – телефоните издържат по един ден. Това е, няма какво да го дъвчем всеки път. Един или два са моделите, които при сериозно натоварване да изкарат 2 дни, и то защото батерията им е огромна. Всички останали карат по един ден, което започвам да си мисля, че е нормално. Така или иначе почти всеки от нас си зарежда телефона вечерно време, за да не се окаже в 11 сутринта без ток. Важното е да изкара деня, а iPhone 6 ще го направи.

[cquote]Батерията е малка, но все пак няма да ви предаде през деня[/cquote]

За да ви дам някаква представа за живота на батерията реших да му направя моя си тест – яркост на макс, звук на макс, включване на мобилния интернет през 3G, пускане на HD видео и така един час. За това време батерията падна с 33%. Това е повече от други телефони, който съм тествал, но там и батериите бяха по-големи. Това, което е хубаво обаче, е, че след всичко промени, които Apple направи, батерията на iPhone 6 се зарежда страшно бързо. За няколко минути може да си заредите около 50%, а през USB в компютъра например забавянето е супер малко. Както се казва, може да закърпите положението, ако някъде закъсате.