Едноименната компания тества цветни дисплеи с електронно мастило за бъдещ сгъваем iPhone

Apple тества използването на електронни цветни хартиени дисплеи E Ink за бъдещи устройства. Компанията разработи технология за приложения на възможни сгъваеми iPhone и iPad, където ще бъде наличен и втори екран.

E Ink е компания, която е специализирала в няколко вида технологии за електрофоретично мастило. Когато е ламинирано към пластмасов филм, то създава електронен хартиен дисплей, който най-често се използва за табели и електронни четци.

Разнообразие от варианти

EPD се предлагат в няколко различни разновидности в зависимост от необходимата цветова гама. Най-общо казано, мастилото се състои от заредени цветни пигменти, суспендирани в бистра течност под формата на милиони микрокапсули. Когато се приложи електронно поле, различни комбинации от пигменти се издигат до върха. Та те стават видими и образуват цветен пиксел.

E Ink препоръчва дисплей за смартфони, който се нарича Kaleido Plus. За него компанията казва, че предлага 16 нюанса на сивото и 4096 цвята. Подобни характеристики го правят идеален за богати на изображения и информационни приложения диаграми, графики, карти, снимки, комикси или реклама. Друга важна характеристика е, че се вижда безпроблемно на пряка слънчева светлина.

Без осветление

За разлика от OLED и LCD дисплеите, EDP не изисква осветление. Това води до 10 пъти по-енергийно ефективен екран. Неговата бавна честота на опресняване, макар и добра за електронни книги, го прави неподходящ за функциите на съвременните телефони, предлагащи видео.

Някои компании пуснаха смартфони с EDP екрани, но те обикновено са насочени към тези, които се притесняват за напрежението в очите си или които специално искат хибриден електронен четец.

Има ли бъдеще?

Използването на EDP технологията би било отклонение от конкурентите на Apple, които са избрали да оборудват своите сгъваеми телефони с втори функционален екран на външния корпус.

В случая на Samsung Galaxy Z Fold, този външен дисплей може да се похвали с подобрен 6,2-инчов Dynamic AMOLED със 120Hz. Той може да показва съобщения и новини и позволява функционалност за разговори или използване на 10MP предна камера, без да се налага да отваряте телефона.

Непотвърдени слухове

Apple все още не е обявила официално, че работи върху сгъваем iPhone. Все пак някои слухове предполагат, че компанията работи върху сгъваем дисплей с невидима панта, която може да се разгъва до размера на iPhone 12 Pro Max. Silver nanowire (SNW) е ново решение за проводящо фолио. За него се смята, че е рентабилен начин за производство на тънка хартия за огъващи се OLED дисплеи.

По предварителни данни, компанията се опитва да се създаде iPhone с 8-инчов QHD+ гъвкав OLED дисплей. Дори се стига до идеята, че технологичният гигант ще достави 15 до 20 милиона сгъваеми смартфони през 2023 г.