Според TechCrunch, Apple в момента финализират сделка за 400 милиона долара, с която ще придобият Shazam — изключително популярното приложение за разпознаване на музика. Recode също потвърждават информацията. Разбира се, както сме свикнали, Apple не отричат или потвърждават своя план.

Целта на Купертино не е ясна, но е възможно компанията да придобива Shazam по няколко причини. Една от тях е да навреди на конкуренцията в музикалния стрийминг бизнес — Shazam генерират около един милион посещения на Spotify на ден, например. Освен това Apple плащат на Shazam, за да може след разпознаване на дадена песен, на потребителя да бъде предоставен директен линк за закупуване на парчето от iTunes. Тази сума може да бъде спестена при едно евентуално придобиване на британската компания.

Трети и още по-интересен плюс от сделката, са разработките в сферата на виртуалната и добавена реалности, които Shazam стартираха през 2015 година. Технологията позволява да сканирате изображение, книга, или постер и да получите информация за бранда под формата на добавена реалност. Това се връзва идеално с възможностите на iOS наскоро дебютиралия приложно-програмен интерфейс (API) за VR, наречен ARKit.

Каквито и да са целита на Apple, сделката изглежда ще се случи. Остава само да почакаме нейното официално потвърждение.