iTunes

iTunes

iTunes за Android, възможно ли е да се случи това? След като приходите на Apple от продажба на музика продължават да спадат, компанията обмисля немислимото – да предостави приложението iTunes за Android.

Според анонимни източници на Billboard, Apple се готви да предложи платен абонамент за услугата iTunes на огромния Android пазар. С което ще се опита да компенсира спада в продажбите си, който се дължи на нарастващата конкуренция с услуги като Spotify и Pandora. Google предостави своята Play Music на iOS потребителите, но да чуем, че Apple ще направи същото за Android е нещо съвсем различно.

В момента гигантът държи около 40% от пазара на дигитална музика в САЩ, но като цяло спадът в продажбите през последните години се изразява в двуцифрени числа. Компанията поддържа и безплатна версия на iTunes Radio, която има реклами, но печалбите й идват предимно от продажби на албуми чрез iTunes Store. Преминаването към единна абонаментна ставка за музикалната услуга може би ще донесе нов поток от приходи за Apple, но няма да компенсира загубите. Едно евентуално разширяване на услугата към милионите потенциални потребители на Android устройства би било добър шанс за компанията. Разбира се Google и Amazon вече са се настанили удобно на този пазар, окупирайки продажбите на цифрова музика, а конкуренцията в лицето на стрийминг услуги като Rdio, Spotify, Pandora, Beats Music и Google Play Music също не е за пренебрегване.

Повечето потребители са на мнение, че по-скоро адът ще замръзне, от колкото Apple да се обърне към Android, но това е само още един начин за увеличаване на приходите от музикални продажби. Разбира се, не можем да не споменем, че това е само един слух, а и дори да се окаже истина, преговорите за създаване на приложение са в много ранен етап, но все пак ще бъде интересно да видим iTunes в Google Play, нали?