Android_Wear_5.0_Lollippo_Phandroid-640x426

Знаем, че Android 5.0 Lollipop ще достигне до Moto X, G3, Nexus устройства, както и до флагманите на останалите компании, но потребителите с умни часовници може би все още се чудят кога последното лакомство на Google ще пристигне и при тях. Днес се появи информация за някои от новите функции, които ще дойдат заедно с актуализцията до Android Wear 5.0 Lollipop.

Батерията и памет

Android_Wear_app_Android_Lollipop-640x284

Информацията на страницата за батерията ще наподобява това, което ще видите на вашия телефон или таблет, показвайки графика с процентите, както и кои приложения изцеждат най-много живота й. Ъпдейтът за Android Wear включва и данни за паметта, позволявайки на потребителите да видят кои приложения изискват най-много пространство. След възможността за съхраняване на музика на вашето носимо устройство, ще е полезно да знаете точно колко памет имате.

Персонализация

Android_Wear_5.0_Lollipop_Watchface_New-640x485

Вече ще може да променяте лицето на вашия часовник директно от съпътстващо приложение, като така всеки потребител ще може да персонализира устройството по свой вкус и желание. Lollipop актуализацията позволява известията за времето да бъдат показвани директно на дисплея на часовника, без да се налага да ровите в Google Now. Ето и някои от иконите:

Android_Wear_5.0_Lollipop_Watchface_Weather-640x255

Известия

Ако някога сте отхвърляли известие на Android Wear и след това сте съжалили за действието си, то ще бъдете щаствливи да разберете, че вече ще може да го възстановите само с едно плъзгане на пръста по екарана, виждайки новата опция “undo”.

Яркостта на дисплея

Android_Wear_5.0_Theater_mode1-640x213

Други оплаквания на потребителите са свързани с яркостта на дисплея и по-конкретно, че тя не може да бъде намалена. За хората с умни часовници е трудно да видят екрана на устройството при пряка слънчева светлина. Въпреки че съществуват приложения, които позволяват промяна в яркостта, е ясно, че Google трябваше да поработи върху това и вече имаме  Theater mode и Sunlight mode. Новите режими ще може да намерите като плъзнете пръста си надолу по екарана. Там ще видите ново меню, където са Theater mode, Sunlight mode, Silence и Settings. С Theater mode екранът остава изключен, освен ако не натиснете бутона на часовника или не натиснете дисплея два пъти с пръст.

Android_Wear_5.0_Lollipop_Accessibility-640x213

С Android Wear 5.0 вече ще може да взаимодействате по-добре с часовника си. Това ще стане благодарение на функциите за достъпност, включващи голям текст, инверсия на цветовете, както и увеличение жестове. Те могат да бъдат разрешени или забранени от менюто с настройките.

Ok Google

Android_Wear_5.0_leak-640x211

Главното меню, което може да бъде стартирано чрез настискане на екрана или гласова команда “ok Google” също ще претърпи промени след актуализацията. Сега то ще сортира действия, базирани на нaй-скоро използваните от вас функции.

От това, което можем да видим на снимкте, ни става ясно, че няма много големи промени в потребителския интерфейс. Много от потребителите очакваха Material Design, но изглежда това няма да дойде с този ъпдейт. Все пак трябва да отбележим, че Google е поработила върху основните неща, които притесняваха потребителите. Както винаги, новите функции могат да бъдат добавени или премахнати, след като актуализацията дойде. Що се отнася до това кога да очакваме Android Wear 5.0 Lollipop – това най-вероятно ще стане през месец декември.