Android

През 2005 г. Google Inc. закупува операционната система Android от Android Inc. и започва нейното развитие. Пускането и на пазара на 5 ноември 2007 г. е съпроводено с основаването на Open Handset Alliance – консорциум от 84 хардуерни, софтуерни и телекомуникационни компании, решени да развиват отворените стандарти при мобилните устройства. Google пуска по-голяма част от кода под свободен лиценз.

Днес Android OS навършва 6 години и за това време успя да се превърне в една от мобилните операционни системи с най-голямо влияние над пазара. На Google I/O компанията обяви 900 милиона активации, а това число говори само за себе си. За последните шест години Android OS мина през няколко модификации и ъпгрейда, които го направиха това, което е в момента. С последната си актуализация до Android 4.4 KitKat Google показа, че все още тези софтуери не са достигнали своя предел и има какво да се подобрява и подобрява.

На този ден не празнуваме първия телефон с Android OS, защото той излиза малко по-късно. Днес се празнува обявяването на самата идея за операционна система от този тип, която ще е подходяща за десетки устройства или казано по друг начин – Android Beta. През септември 2008 на бял свят излиза и първата версия на Android OS за комерсиално ползване. В последствия версиите минават през различни имена на сладкарски изделия и то в азбучен ред от Cupcake (1.5), Donut (1.6), Eclair (2.0–2.1), Froyo (2.2–2.2.3), Gingerbread (2.3–2.3.7), Honeycomb (3.0–3.2.6), Ice Cream Sandwich (4.0–4.0.4), Jelly Bean (4.1–4.3) до KitKat (4.4).

Сега активациите на Android вероятно надхвърлят 1 милиард, а с излизането на KitKat числата ще нарастват всеки ден. Със своята доста по-освободена от рестрикции операционна система, Google даде началото на нещо голямо, на нещо, което има бъдеще. Любима на мнозина и трън в очите за всички плодове, Android OS продължава да държи лидерски позиции в този бизнес и всички нас това може само да ни радва.

Коя от всички версии обаче донесе НАЙ-големите промени според вас? Това можем да обсъдим в коментарите 🙂

[cquote]Честит Рожден Ден, Android!!![/cquote]