Целият смисъл на ранните предварителни релийзи за Android N според Google, е да се получи обратна връзка от разработчиците и да се подобри цикълът на актуализации за по-новите версии на Android. Може би точно това е подтикнало интернет гигантът да имплементира нова функционалност в мобилтана си операционна система. Тя е много подобна на 3D Touch технологията при iPhone 6s / 6s Plus и позволява показване на допълнителни опции за дадено приложение при по-сълно натискане върху иконата му.

Google са потвърдили работата по функцията, но все още не са ѝ дали име – очевидно 3D Touch и Force Touch са заети. Phandroid пък, с помощта на разработчиците на Nova Launcher, са тествали възможността при най-новия предварителен релийз на Android N. Във видеото по-долу можете да видите какво представлява тя:

Очевидно във видеото функционалността не се активира с по-силно натискане, а със задържане и приплъзване. Това обаче е породено от факта, че текущите смартфони нямат екрани, които да откликват на натиск.

Google са били подтикнати да имплементират новата функционалност направо в Android, защото много производители на смартфони са се обърнали към тях за това – много по-лесно е операционната система да поддържа екрани, отговарящи на натиск по подразбиране, отколкото всеки разработчик сам да се опитва да имплементира това в свои смартфони.