SMS-ите не са най-интересният начин да комуникирате с някого, но преди време бяха единствения текстов такъв. След като различните чат приложения завзеха смартфоните ни, кратките съобщения останаха на заден план. И все пак понякога ни се налага да ги използваме. В този аспект Apple са направили много, като са сляли SMS-ите и iMessage в едно приложение — когато нямате интернет връзка, съобщението ви може да бъде изпратено като SMS, през мрежата на оператора.

Google обаче винаги са били крачка назад. Ако искате да чатите? Allo е вашата услуга. Ако чатът трябва да е корпоративен? Тогава избирате Hangouts. Ако обаче ще изпращате прост SMS, то тогава трябва да използвате Android Messages.

Защо не може всичко да е в едно? Явно скоро може и да стане точно така. Изглежда Google са намерили начин да обединят част от тези услуги и да се изправят срещу конкуренцията. Според Android Police, които наскоро са разгледали кода за най-новата версия на Android приложението за SMS-и, скоро ще можете да изпращате кратки съобщения през мобилния оператор от компютъра си. Нещо, на което потребителите на iOS и macOS отдавна се радват благодарение на iMessage.

Новата функционалност на Android Messages ще ви позволи да отворите специална уеб страница през браузъра си, да сканирате QR код и да изпращате SMS-и докато стоите на компютъра.

Това не изглежда трудно за имплементация и е чудно защо на Google им отне толкова време да го разработят. По-интересното обаче е друго. В кода са поместени и известия за нова услуга. Те гласят така: „New! Text over Wi-Fi and data. Chat features are powered by Google. By continuing, you accept the %1$s.“

С думи прости тук се има предвид, че услугите на Google ще предоставят възможност за използване на Rich Communications Services — SMS-и с възможности като на чат приложения, а именно изпращане на снимки с висока резолюция, известия при прочитане, известия за това, че някой пише и т.н. За тази услуга сме ви говорили още преди около година, но нейната имплементация обикновено зависи от мобилните оператори. Точно за това приемането ѝ не е толкова лесно и широко разпространено.

Изглежда обаче Google искат да улеснят мобилните оператори и да поемат поддръжката на подобна услуга сами. Ако това наистина бъде реализирано за всички потребители, а не само за абонатите на Project Fi (което също е вариант), тогава Android Messages могат да се превърнат в достоен конкурент на iMessage. Да се надяваме, че Google са сериозни и ще го направят, защото от това само биха спечелили.