Снимка: AndroidPit

За много потребители, плюсът на Android пред iOS е, че операционната система много лесно може да бъде модифицирана. Е, това не е много лесно, но обещава в бъдеще да бъде така.

Скиновете на HTC, Sony, Samsung и OnePlus са един от начините, но те важат само за модели на съответните компании. Ако притежавате какъвто и да е друг смартфон, трябва нещо повече. Ако искате например да използвате друга тема, можете да се обърнете към Substratum — приложението за Android ви позволява да активирате различни теми за устройството си, но само ако то е root-нато. Е, това ще се промени, след като Android 8.0 Oreo обещава да позволява това на системно ниво, без нужда от root.

Това е възможно, защото Google са интегрирали в операционната си система Runtime Resource Overlay (RRO) на Sony, който се използва за работа с теми. Substratum от своя страна е базиран на Overlay Manager Service (OMS) — предишната версия на RRO.

Така че можете да забравите за root. Единственото, което ще трябва да направите, ако искате да промените изгледа на операционната си система (и ако тя е версия 8.0 Oreo), е да свалите Substratum от Play Store, след което да свържете устройството си с компютър, където трябва да стартирате друго приложение. Е добре, не е чак толкова лесно, колкото звучеше в началото, но поне вече няма да изисква root…