Google изчакаха до втория ден на своята конференция Google I/O, за да обявят едно от най-важните неща, свързани с развитието на компанията за тази година. Това е дългоочакваната вече поддръжка на Android приложения за всички Chrome OS машини.

Да, точно така – чухте правилно. Google официално обяви, че съвсем скоро притежателите на Chromebook лаптопи ще могат да ги използват за работа с всякакви Android апликации. Най-хубавото е, че тези приложения няма да вървят благодарение на някакъв емулатор, а напротив – ще ги поддържа самата система. Те ще се чувстват като Chrome OS приложения – отварящи се в отделни табове, между които можете да скролирате с комбинацията бутони ALT-TAB.

Посетителите на Google I/O имаха възможност да тестват Chromebook Pixel (2015) лаптоп с няколко инсталирани на него Android приложения, между които и графично-натоварваща 3D игра с тъчскрийн контроли. Всички те работят без нужда от връзка с интернет, а игрите не е изключено да бъдат така преработени от разработчиците, че да поддържат и контрол чрез клавишите на клавиатурата. Вижте това видео от The Verge, което показва повече:

Говорейки за разработчици, те ще са първите, които ще имат възможност да се докоснат до новата функционалност още през юни. Това ще стане, за да могат да пипнат необходимото по приложенията си, както и да ги тестват на различни Chromebook модели. Накрая, през есента на тази година почти всички Chrome OS машини ще получат достъп до Play Store. Казваме почти всички, защото според официалния Google списък, устройства на повече от около две години няма да бъдат поддържани. Според интернет гиганта това се прави с цел да се избегнат пърформънс проблеми при по-стар хардуер.