Компанията започна да модернизира някои от складовете си, като автоматизира процеса на сканиране на стоки

Автоматизиран работен процес

Amazon.com Inc пуска в експлоатация машини за автоматизиране на работата на хиляди работници, включително и събиране на клиентски поръчки.

Неотдавна компанията започна да модернизира някои от складовете си. Процесът включва автоматизиране при сканирането на стоки, идващи от конвейрната лента и опаковането им след това в кутии, изработени на момента според размерите на всеки артикул.

Amazon е обмислил инсталиране на по две машини в още десетки складове, премахвайки поне по 24 работника за всяка от тях. В тези съоръжения обикновено се трудят повече от 2000 души.

Това би възлизало на повече от 1300 съкращения в 55 американски центрове за изпълнение. Amazon ще очаква да възстанови разходите за по-малко от две години, като те са 1 милион долара за машина плюс оперативни разходи.

Всичко това показва стремежа на фирмата да намали работната ръка и същевременно да увеличи приходите. Събирането на артикулите все още не е в обхвата на автоматизацията. Предстои да се премине през редица проверки, преди окончателното одобрение на технологията.

Роботизиране

С цел ускоряване на доставките, Amazon отваря нови складове в Съединените щати, ставайки основен работодател. Фирмата е известна със своето желание да автоматизира, колкото се може повече части от бизнеса си, но за сега е в несигурно положение, тъй като смята да замени работните места, които са му спечелили субсидии и обществена добра воля.

Все пак новата технология се въвежда с цел ускоряване на доставките и повишаване на безопасността. Икономиите на ефективност се цели да се реинвестират в нови услуги за клиента, което от своя страна ще съдаде нови работни места.

Напълно роботизираното бъдеще е далеч.

Ключ към целта за по-икономична работна сила е изтощението. В същото време служителите, които остават в компанията, могат да бъдат обучени да заемат повече технически роли.

Новите машини, известни като CartonWrap от италианската фирма CMC Srl, опаковат много по-бързо от хората. Те сгъват от 600 до 700 кутии на час, или четири до пет пъти по-висока производителност от тази на човека. Все пак човешкият фактор не може да бъде заменен при зареждането на поръчките на клиентите или складирането на картон и лепило.

Включвайки и други машини, известни като „SmartPac“, които компанията наскоро пусна за пощенски пратки в пликове, технологичният пакет на Amazon ще може да автоматизира по-голямата част от своите пратки. Пет реда работници в обекта могат да се превърнат в два, подпомагани от две машини CMC и един SmartPac.

Но облагите за наемане на работна ръка, които са предоставени на Amazon от правителствата, често са щедри. Например за 1500 работни места, които Amazon обяви миналата година в Алабама, държавата обеща на компанията 48,7 милиона долара за 10 години.

Предизвикателство

Amazon не е единствен в тестването на технологията за опаковане на CMC. JD.com Inc и Shutterfly Inc също са използвали машините, както и Walmart. Последната стартира обновяването преди 3.5 години и оттогава е инсталирала машини на няколко места в САЩ.

Amazon използва безброй работници във всеки център за изпълнение. Някои прибират инвентар, докато други подбират поръчките на клиентите, а трети вземат тези поръчки, поставяйки ги в кутия с правилния размер,роботироботи и ги залепват.

Много компании, подкрепяни от предприятия и университетски изследователи, се надпреварват да автоматизират тази работа. Докато напредъкът в изкуствения интелект подобрява точността на машините, все още няма гаранция, че роботизираните ръце могат да предотвратят подхлъзване и счупване на буркан с мармалад, или безпроблемно превключване от вземане на гумичка до вземане на прахосмукачка.

Интересът към технологията хвърля светлина върху това как гигантите на електронната търговия се доближават до един от най-големите проблеми в логистичната индустрия днес: намиране на роботизирана ръка, която може да обхване разнообразни дейности, без да ги нарушава.

На този етап решението е хората да поставят предмети на конвейер, но машините след това да изграждат кутии около тях и се грижат за запечатването и етикетирането. Това спестява пари не само чрез намаляване на труда, но и чрез намаляване на загубените опаковъчни материали.

Тези машини не са без недостатъци. Те се нуждаят от техник на място, който може да разреши проблеми, когато възникнат. Например, супер горещото лепило, което затваря кутиите, може да се натрупа и да спре машината.

Машините вече се оказаха полезни за Amazon. Компанията ги е инсталирала в натоварени складове. Те имат потенциала да заменят много повече от 24 работни места на съоръжение. Това е само предвестник на автоматизацията.