До сега приложението Alexa за iOS и Android можеше да се използва само за контролиране на десктоп гласовите асистенти от Amazon. Сега Amazon пускат нов ъпдейт за апликацията, който ще направи самия гласов асистент Alexa достъпен през приложението.

В следващите дни ъпдейтът трябва да пристигне за Android, като iOS версията също ще поддържа гласовия асистент, но малко по-напред в бъдещето.

Amazon бяха осигурили достъп до Alexa на някои Android смартфони чрез партньорство с производители. На първо място това бяха Huawei Mate 9 и Motorola Moto X4. След ъпдейта обаче, почти всяко едно Android устройство ще може да използва Alexa с гласови команди.

Според Android Police, Android смартфоните няма да позволят подаване на команди извън самото приложение Alexa, което ще рече, че интеграцията няма да е чак толкова тясна, колкото при Siri или Google Assistant например — всеки път когато искате да попитате Alexa нещо, ще трябва да отваряте приложението. И все пак, това е една сериозна стъпка към по-широкото разпространение на гласовия асистент на Amazon.

Към момента няма информация кога се очаква iOS версията на апликацията да получи функционалността.