adobe photoshop

Аdobe Photoshop е една от най-емблематичните софтуерни прогами за всички времена. Тя е първи избор на редица дизайнери, като почти всяка една творческа индустрия е докосната от нея. Днес се навършват 25 години от пускането на Photoshop, който се развиваше заедно с технолгоиите през последния четвърт век и чието име вече е нарицателно за обработените снимки, за които се казва, че са фотошопирани.

Виж още: HTTP/2 е бъдещето на интернет

Докато много възхваляват Photoshop за способността му да подобри качеството на снимките и да направи предметите да  изглеждат най-добре, други го виждат като начин за размиване границите между фантазия и реалност, подхранвайки манията на обществото за физическо съвършенство. Kогато програмата е създадена през 1987 г., тя е била предназначена за много по-скромни цели. Томас Нол, докторант в университета на Мичиган, първи разработва Photoshop, тогава наречен Display, за да направи снимките на неговия черно-бял Apple Macintosh Plus по-ясни. След това той започва да си сътрудничи със своя брат Джон Нол, който тогава работел за Industrial Light & Magic, добавяйки функции, правещи възможна обработката на цифрови изображения.

Програмата успяла да привлече вниманието на индустрията и през 1988 г. Adobe взела решението да лицензира софтуера, наричайки го Photoshop. Първата версия е пусната на 19 февруари 1990 г. За рождения ден на Photoshop Adobe направи едноминутен клип, показващ едни от най-добрите творения, създадени с тази програма. В него ще видите познати лица, като Билбо Бегинс и Шрек, като оригиналните файлове са предоставени от самите творци.

Насладете се на видеото: