Учените наскоро откриха нов орган в човешкото тяло, който си е бил там през цялото време. Мезентериумът или още наречен опорак е 79-я човешки орган. Самата дума означава „в средата на червата“. Органът представлява мембрана, която обгръща червата и ги свързва с коремната стена. Можете да го видите на картинката по-долу.

mesenteryДоскоро учените са смятали наскоро класифицирания като орган мезентериум за фрагментирана структура, която е част от храносмилателната ни система. Откритието обаче доказва, че това си е самостоятелен непрекъснат орган.

Дж. Калвин Кофи, професор от университета в Лимерик, е първият открил органа. Той споделя, че функцията на мезентериума още не е ясна и че е открита цяла нова сфера в науката.

„Когато успеем да го разгадаем напълно, както всеки друг орган… ще можем да категоризираме коремните болести свързани с мезентериума.“

Когато това стане, лекарите ще могат да открият по-добри лечения за тези болести, операциите ще бъдат по-малко инвазивни и освен това пациентите ще могат да се подобряват по-бързо и по-успешно.

Мезентериумът даже вече е намерил своето място и в известния сериал „Анатомията на Грей“. Учениците също вече ще започнат да го учат като самостоятелен орган. Явно нещата наистина са сериозни.