Nymi-the-future-secure-program

С разрастването на пазара на умни часовници и гривни производителите на носими аксесоари и устройства започнаха да водят ожесточена битка в този нов сегмент на потребителската електроника. Последните масови скандали, свързани с проблеми в сигурността, бяха предизвикани от кражба на потребителски акаунти. Затова и изглежда, че масово компаниите търсят и нови начини за идентификация на потребителите. За потвърждаване на плащането Apple Pay използва пръстов отпечатък, но това е само началото на разпространението на биометричните данни като фактор за идентификация.

Bionym, нова компания, представи своята умна гривна Nymi, която използва нов и изключително любопитен начин за идентификация – сърдечния ритъм на потребителя. От компанията съобщават, че показанията на сърдечната честота са достатъчно различни за всеки отделен потребител и поради тази причина са създали тази система за биометрични данни.

Nymi е първата умна гривна, която използва сърдечния ритъм за потвърждаването на NFC разплащания. По този начин се улесняват безконтактните плащания – нужно е единствено да носите умната си гривна, за да можете да потвърдите плащанията. Bionym е сключила партньорски споразумения с MasterCard и Royal Bank of Canada във връзка със скорошно пускане на такава безконтактна система за разплащания в Канада.

nexusae0_Nymi1
Nymi, ако се окаже ефективен начин за идентификация, може да се превърне в сериозен конкурент на други подобни услуги, особено Apple Pay.
Създателите на умната гривна са се заели да се справят с предизвикателствата на системи за разплащания, свързани със сигурността и защитата на лични данни. Nymi използва 3-факторна система за сигурност. Трите компонента, които защитават потребителите, са изискването да притежават устройството, успешно да са разчетени уникалните характеристики на сърдечния ритъм и свързано устройство с AAD (Authorized Authentication Device) чрез което да се извършват самите разплащания.

Предварителните заявки на устройството вече са започнали, а обявената цена е 79 щатски долара.